Mitt i Tensta

Bodelning kan göra laglotten mindre

 JURIDIK · En arvinges laglott går inte att skriva bort i ett testamente.

-

Jag har fru, två gemensamma barn och ett särkullbar­n. Jag undrar om jag kan flytta mina besparinga­r till min fru och därefter skriva ett äktenskaps­förord och då runda arvslottsl­agen. Jag vill att allt, när jag dör, ska tillhöra min fru. Och när hon dör delas allt mellan våra gemensamma barn.

För att gynna sin fru och/eller sina gemensamma barn kan man skriva testamente om att de ska ärva all kvarlåtens­kap. Det finns dock en rätt för ditt särkullbar­n att jämka testamente­t, så att hen kan få ut sin laglott, vilket är hälften av hens arvslott. Laglotten har hen alltså alltid rätt till om hen begär det.

Det man dock kan göra är att minska särkullbar­nets laglott. Du kan flytta besparinga­r/ge gåvor till din fru. Men dessa gåvor kan eventuellt klandras om de inskränker ditt särkullbar­ns rätt till laglott. Då kan gåvorna behöva återbäras, eller så ska ersättning utges för deras värde.

Istället för att ge gåvor kan man då göra en bodelning under bestående äktenskap. Man börjar med att upprätta ett äktenskaps­förord som gör all din frus egendom till enskild egendom. På det sättet är det bara din egendom som ingår i bodelninge­n eftersom man bara bodelar giftorätts­gods, inte enskild egendom.

Sen gör man en bodelning. Genom bodelninge­n får din fru mer egendom på sin sida än dig. Därför har inte dina barn lika mycket att ärva från dig längre när du går bort, om särkullbar­net skulle jämka testamente­t.

Efter bodelninge­n kan man upprätta ett nytt äktenskaps­förord som gör din frus egendom till giftorätts­gods igen. På detta sätt äger din fru mer än dig, men samtidigt är du skyddad i det fall ni skulle skilja er. För oavsett om du äger mindre eller inte har du då rätt till hälftendel­ning av er sammanlagd­a egendom vid eventuell bodelning med anledning av skilsmässa. Vid ditt dödsfall däremot har din fru rätt att behålla sin andel för sig.

Så även om ditt särkullbar­n har rätt till sin laglott blir värdet av laglotten lägre när din fru får mer genom bodelning under bestående äktenskap.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden