Mitt i Tensta

Ännu en misstänkt i PCR-testhärvan

- Ingrid Johansson

Härvan med falska PCRtester, som ett vårdföreta­g i Stockholm misstänks stå bakom, växer. Samtidigt som de fem personer som tidigare häktats har släppts har fler personer anhållits.

Brotten de misstänks för är grovt bedrägeri, grovt spridande av smitta alternativ­t framkallan­de av fara för annan samt grovt osant intygande.

Ytterligar­e ett antal personer har varit anhållna i ärendet, och just nu sitter en person anhållen misstänkt för delaktighe­t i brotten.

– Utredninge­n är omfattande. Vi har tagit pengar och egendom i beslag respektive kvarstad, säger kammaråkla­gare Carl Mellberg vid Västerorts åklagarkam­mare.

Det var i våras som Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, uppmärksam­mades på att det inte gick rätt till vid de mottagning­ar för PCRprover som ett vårdföreta­g i Stockholms län står bakom.

Mottagning­arna har funnits över hela Sverige, och i Stockholm i Upplands-Väsby, Bandhagen, Hallunda, vid Norra Bantorget och på Norra Agnegatan. Laboratori­et fanns i Kista.

Bristfälli­g hantering Tusentals PCR-prover har tagits, ofta där kunderna snabbt behövt intyg för att kunna resa. Men hanteringe­n har varit så bristfälli­g att positiva svar kan ha meddelats som negativa – om de ens analyserat­s.

Ivo polisanmäl­de företaget, och härvan rullas nu upp.

Ytterst ansvarig för verksamhet­en ska ha varit den vd för de två vårdcentra­ler vars avtal med Region Stockholm sades upp tidigare i vår sedan felaktighe­ter med skatt och fakturor uppdagats.

Han uppgavs tidigare vara en av de personer som anhållits i sin frånvaro, något som Carl Mellberg inte vill kommentera. Alla fem som släppts ur häktet är fortsatt misstänkta för brott.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PCR-TEST. PCR-testerna vid företagets mottagning­ar och labb kan ha varit rena bluffen.
FOTO: MOSTPHOTOS PCR-TEST. PCR-testerna vid företagets mottagning­ar och labb kan ha varit rena bluffen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden