Mitt i Tensta

Var rädd om vovvens tassar i vinter Använd riktiga hundskor

Kyla och salt ställer till det för våra fyrbenta vänner

- ALEXANDRA ODEVALL. Love Lind

 Stockholms­nattens köld är hård, tassarna frysa och darra. Använd gärna varma skor, när tassen får snön att knarra. Här är veterinäre­ns bästa tips för att skydda din vovve mot vinterköld­en.

Den varma pälsen till trots så kan kyla, snö och saltade gator ställa till det för våra jyckar. Att hålla lite extra koll på tassarna i vinter kan vara bra, menar Alexandra Odevall, chefsveter­inär på Vasastans Veterinärk­linik Evidensia.

– Jag rekommende­rar ingenting om man inte har problem, man ska inte bli nervössom hundägare, de flesta hundar klarar vintern bra. Men det finns en del som får problem med kyla, salt och halka, säger hon.

När det är snö ute saltas gång- och cykelbanor samt bilvägar, vilket en del hundar är känsliga för.

– Saltet kan torka ut huden och ge sprickor, vilket kan ge smärta och obehag. Då ska man skölja av och torka torrt, så man inte får fukteksem. Använder man fotsalva ska man välja en som inte är vattenbase­rad, säger Alexandra Odevall.

Är det riktigt kallt finns särskilda skor att sätta på.

– Man kan också använda skor, men de måste vara värmande, inte bara gummiskydd. Det gäller framför allt för minirasern­a, säger hon.

Precis som för oss människor är det viktigt att röra på sig ut i kylan.

– Man ska tänka på att inte stå till, och inte knyta hunden utan för affären så den står där och väntar. En tröja kan vara bra när det är kallt ute, särskilt små hundar blir kalla snabbare.

– En mellanstor hund klarar kyla bra, men mindre, som chihuahua, klarar det sämre, så dem kan man ju bära om man ska någonstans, tipsar hon.

När det är snö ute kan det fastna snö och is i tassarna.

– Då kan man klippa eller trimma tassen.

– Tassarna kan också bli kalla, det märker man när hunden lyfter tassen och inte vill gå. Då kan man ta upp hunden och massera tassen lite.

Saltet kan torka ut huden och ge sprickor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OLIKA TÅLIGA. Mellanstor­a och stora hundar klarar kylan bättre än minirasern­a, som kan behöva lite extra värme i form av jacka och skor.
FOTO: MOSTPHOTOS OLIKA TÅLIGA. Mellanstor­a och stora hundar klarar kylan bättre än minirasern­a, som kan behöva lite extra värme i form av jacka och skor.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden