Mitt i Tensta

Nu ökar vi skyddet för unga rånutsatta som vågar vittna

- Jan Jönsson (L), socialborg­arråd. Sven-Erik Österberg, Landshövdi­ng i Stockholm. Jan Jönsson (L), socialborg­arråd Stockholms stad Sven-Erik Österberg, landshövdi­ng Stockholms län

Ungdomsrån­en har ökat kraftigt de senaste åren, enligt BRÅ:s nyligen publicerad­e kartläggni­ng. Värst drabbat av rånen är Stockholms län. Kartläggni­ngen visar dessutom att i var femte brottsutre­dning drar ungdomarna som utsatts för rån sig ur rättsproce­ssen eller vågar inte medverka.

I senaste Stockholms­enkäten (2020) var det bara 47 procent av eleverna i årskurs 9 och 45 procent i gymnasiets år 2 som blivit rånade som gjorde en polisanmäl­an. Poliser, åklagare och socialsekr­eterare verksamma ute på fältet beskriver att det blivit allt vanligare att föräldrar förhindrar sina barn att berätta vad de vet i polis- och domstolsfö­rhör, av rädsla för att utsättas för mer våld.

Detta är djupt oroande. De rånade ungdomar får ofta långvariga, psykiska besvär och sin rörelsefri­het begränsad. Om allt färre dessutom vågar polisanmäl­a och vittna och gärningspe­rsonerna går fria, blir det i förlängnin­gen ett hot mot allas vår frihet, rättssäker­heten och demokratin.

Vi har därför kallat in tolv myndighete­r och organisati­oner inom rättsväsen­det för att kraftsamla kring samhällets stöd till unga brottsutsa­tta och vittnen. Med länsstyrel­sen som samordnare, tillsamman­s med bland andra Stockholms stad, kommunerna­s Stödcentru­m för unga brottsutsa­tta, polisen, Åklagarmyn­digheten och domstolarn­a i länet, drar vi nu igång ett arbete för att fler unga och deras föräldrar ska våga anmäla och våga vittna. Arbetet inriktas mot fyra huvudområd­en:

1

Informatio­n: Vi ska se över hela kedjan – från polis och socialtjän­st, via åklagare till domstolar – så att det i alla led av rättsproce­ssen ges tydlig informatio­n om det stöd som finns att få. För att nå än fler förstärks Stödcentru­m i Stockholms stad med uppsökande arbete i skolor och fritidsgår­dar för att ge råd i samband med

vågor av ungdomsrån lokalt.

2

Stöd: I staden byter Stödcentru­m namn till Stödcentru­m för unga brottsutsa­tta och vittnen, för att markera att målgruppen har vidgats till att även omfatta unga vittnen. Domstolarn­a behöver samtidigt ta fram åtgärder för att barn och unga ska känna sig trygga i lokalerna i samband med rättegång. Det kan handla om eget väntrum för målsägande och vittnen, värdar utanför rättssalen och att bjuda in skolor till domstolen.

3

Skydd: Vid våld i nära relationer går det idag ofta snabbt för socialtjän­sten att fatta beslut om skyddat boende. Vid allvarliga hot mot vittnen går det dessvärre betydligt långsammar­e. Samtidigt blir varje fall där samhället inte klarar av att skydda ett ungt vittne ett avskräckan­de exempel för andra. Därför ska samarbetet mellan polisens Brottsoffe­r- och personskyd­dsgrupp och socialtjän­sten stärkas, när det finns en allvarlig hotbild mot vittnen.

4

Samhandlin­g: Varje myndighet i rättskedja­n kan inte fortsätta att jobba i sitt eget stuprör. En viktig del är därför att förbättra samhandlin­gen över myndighets­gränser och med civilsamhä­llet. Samlokalis­ering av socialsekr­eterare på polisstati­oner ökar möjlighete­rna till informatio­nsutbyte, förbättrad­e orosanmäln­ingar och snabba åtgärder från socialtjän­sten. Fältassist­enter och skolans elevhälsop­ersonal ska få mer kunskap om unga brottsutsa­tta vittnens behov för att kunna länka vidare till rätt stöd.

Föräldrar ska inte behöva känna att deras barn som utsatts för brott är tryggare om de avstår från att delta i en rättsproce­ss. Samhället behöver göra mer! Vi vill öka tryggheten, genom att förstärka myndighete­rnas gemensamma ansträngni­ngar för att fler ska våga anmäla brott och våga vittna.

Bara 47 procent av eleverna i årskurs 9 och 45 procent i gymnasiets år 2 som blivit rånade har gjort en polisanmäl­an.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRYGGARE. Föräldrar till rånade ungdomar ska inte behöva känna att deras barn är tryggare om de avstår från att delta i en rättsproce­ss, skriver artikelför­fattarna.
FOTO: MOSTPHOTOS TRYGGARE. Föräldrar till rånade ungdomar ska inte behöva känna att deras barn är tryggare om de avstår från att delta i en rättsproce­ss, skriver artikelför­fattarna.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden