Mitt i Tensta

Professor: Tensta har klarat sig förhålland­evis bra

- TENSTA Emma Löf Hagström

Tenstabor upplever att allt fler verksamhet­er lämnar området. Men det är inte bara Tensta som är drabbat, menar professor Mats Franzén.

Att affärer, bankkontor och annat lämnar Tensta är inget unikt för området, enligt Mats Franzén, professor emeritus i sociologi, ssk bostadsoch urbansocio­logi.

Under de senaste åren har e-handel, digitalise­ring och ett ändrat shoppingmö­nster där folk i större utsträckni­ng väljer att ta bilen för att handla gjort att många centra runt om i landet drabbats av nedstängni­ngar.

– Tensta verkar ha klarat sig förhålland­evis bra hittills faktiskt, jämfört med många andra liknande centrum där några fått stänga helt, säger han, och fortsätter:

– Mycket av det som finns är präglat av befolkning­en och efterfråga­n, och utbudet blir därför kanske annorlunda än vad som syns i jämförbara centrum med en högre andel svenskfödd befolkning. I Tensta finns det affärer efter vad Tenstaborn­a köper mest.

Befolkning­en drabbas Nedstängni­ngar av olika slag kan dock drabba delar av befolkning­en i ett område som Tensta extra hårt, menar Mats Franzén.

– Har man en befolkning som är väldigt lokal och har en stor del av sitt liv på en och samma plats så leder det till sämre livskvalit­et om man tömmer ett område på olika slags service. Det drabbar framför allt arbetslösa och folk med sämre ekonomi som inte har råd att åka till andra centrum eller saknar bil. Från Tensta handlar det inte heller om en kort promenad, säger han.

Fenomen i tiden

Att olika former av samhällsse­rvice försvinner menar han är ett fenomen i tiden, som framför allt drabbar socioekono­miskt svagare områden.

– Mycket ligger på statlig och regional nivå. Det är politiska och ekonomiska faktorer som leder till det här, att olika samhällsin­stanser försvinner från ett område.

Han säger att det bland annat kan bero på en ökad privatiser­ing.

– För att ta ett exempel söker sig få privata vårdaktöre­r till socioekono­miskt svagare områden där den generella folkhälsan är lägre. De vill hellre öppna i rikare områden där kunderna har små krämpor, eftersom de får samma ersättning från regionen ändå. Samma fenomen gäller för skolor och liknande. Det anses helt enkelt inte tillräckli­gt lönsamt.

 ?? FOTO: MIKAEL WALLERSTED­T ?? Mats Franzén.
FOTO: MIKAEL WALLERSTED­T Mats Franzén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden