Mitt i Tensta

”Här är alla välkomnand­e”

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

tillsamman­s i gallerian, och ta några glas vin.

– Vi träffades på Hassans krog, som det kallades. Det var höjdpunkte­n i vardagen för väldigt många, det var kanske 20 personer. Men krogen bytte ägare, och nu för tiden har inget ställe alkoholser­vering längre. Det finns ingen mysig restaurang där vi kan sitta och umgås, inget kafé. Det är en så tråkig utveckling, säger Karina Signell, före detta Tenstabo.

Hon flyttade ifrån Tensta för dryg ett år sedan, och ångrar inte beslutet.

– Nej, det var helt rätt. Det känns som att männen tagit över centrum alltmer, som kvinna kände jag mig ofta rätt utsatt när jag gick omkring där, säger hon.

Hon håller kontakten med ett stort gäng av pensionäre­rna i Tensta, och de vill ses, men det inte finns någon naturlig plats för dem i centrum längre.

– Vissa har förlorat sina familjemed­lemmar i corona, då vill man ju inte bara sitta hemma. Men gruppen måste nu åka till andra platser för att kunna umgås på samma sätt som förr, vilket kan vara svårt för pensionäre­r, det är ju knepigt för vissa att ta sig runt. Dessutom kostar det, många har ställt in flera gånger för att de inte har råd med taxi, säger hon.

Men alla upplever det inte på samma sätt. Mossa Ismail jobbar i en liten butik med kläder och smycken mitt i gallerian. Han trivs mycket bra på platsen.

– Det är helt fantastisk­t! Jag älskar Tensta. Jag bodde i Hudiksvall förut. Där var det 98 procent svenssons, jag kände inte att jag passade in alls. Så kom jag hit. Här är alla välkomnand­e och vänliga, alla respektera­r alla, oavsett

Det är helt fantastisk­t! Jag älskar Tensta.

färg eller ursprung, om du är svensk eller från utlandet, säger han.

Affärerna går upp och ner, men sådant är livet, säger han.

– Ibland går det bättre, ibland sämre. Gallerian är speciell, det är många affärer som är inspirerad­e av andra kulturer men det är ju för att Tensta är ett multikultu­rellt område, jag tror att de flesta trivs med det, och det är väl mestadels det som efterfråga­s av Tenstaborn­a. Jag tror många från området känner sig hemma här på ett helt annat sätt än på andra platser i staden.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HELGBESÖK. Inne på Spice Villa står ägaren Muti. ”Här vill folk ha mat som är halal, vilket är det jag lagar, och dessutom dricker folk inte alkohol i samma utsträckni­ng, vilket jag inte serverar. Jag arbetade vid Fridhemspl­an förut, men jag passar bättre här”, säger han.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HELGBESÖK. Inne på Spice Villa står ägaren Muti. ”Här vill folk ha mat som är halal, vilket är det jag lagar, och dessutom dricker folk inte alkohol i samma utsträckni­ng, vilket jag inte serverar. Jag arbetade vid Fridhemspl­an förut, men jag passar bättre här”, säger han.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HYLLAR. ”Skriver ni om Tensta? Skriv att Tensta centrum är bäst! Jag har bott här i tolv år och är här varje dag och äter lunch på Spice Villa och träffar folk”, säger Syed Zaidi Mohammed Alireza.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HYLLAR. ”Skriver ni om Tensta? Skriv att Tensta centrum är bäst! Jag har bott här i tolv år och är här varje dag och äter lunch på Spice Villa och träffar folk”, säger Syed Zaidi Mohammed Alireza.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ”FANTASTISK­T!”. Mossa Ismail trivs som fisken i vattnet i centrum.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ”FANTASTISK­T!”. Mossa Ismail trivs som fisken i vattnet i centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden