Mitt i Tensta

Järvatalan­gen blir proffs i Tyskland Mer engagemang i Järva

”En dröm har gått i uppfyllels­e”

- JÄRVA Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se 08-550 551 05

Drömmen blev sann. Och han är redo. BP:s supertalan­g Jardell Kanga, 16, har lämnat familjens lägenhet i Hjulsta för Leverkusen i västra Tyskland och blir ett av Sveriges yngsta fotbollspr­offs någonsin.

Han är yngre än vad både Alexander Isak, Albin Ekdal och Zlatan Ibrahimovi­c var när de gick utomlands. Jardell Kanga, från Akalla och Hjulsta, berättar på telefon från hotellrumm­et i Leverkusen om sitt femårskont­rakt med tyska ligatrean Bayer Leverkusen.

– En dröm har gått i uppfyllels­e. Att komma där jag kommer från och göra detta känns stort.

I januari 2021 skrev han a-lagskontra­kt med BP. Månaden efter tränade han med FC Barcelonas ungdomslag på klubbens akademi La Masia.

I maj blev han som 15åring BP:s yngsta målskytt genom tiderna efter ett mål mot Hudiksvall. I december fyllde han 16 – och nu tillhör han Bayer Leverkusen.

– Självklart kommer jag sakna mina föräldrar. Men jag är redo, jag är beredd. Jag är jättenöjd med kontraktet. Och det är roligt att göra mamma och pappa stolta.

Det var vid Akallas ungdomsgår­d som Jardell Kanga hängde om kvällarna som pojke. Nästan alltid spelade han och vännerna fotboll utanför. Betydligt fler talanger hade upptäckts om elitklubba­rna var mer engagerade i Järva, menar han.

– Det hade betytt mycket om BP arrangerat turneringa­r i Husby, Akalla eller

Rinkeby. Jag har massor med vänner som kunnat bli proffs, men de upptäcks inte. För mig är västerort den största fotbollsfa­briken.

Den 1.68 centimeter långe offensiva och tekniska mittfältar­en är en målfarlig vinnarskal­le, som avslutade fjolårssäs­ongen i BP starkt. Att han gör debut i Bundesliga i vår är fullt möjligt.

”Tuff förlust”

BP känner dubbelt inför försäljnin­gen, berättar sportchefe­n Peter Kisfaludy.

– Det är en tuff förlust. Men Jardell utvecklas hela tiden och jag var ganska förberedd på detta. Vi måste sälja spelare för att överleva, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonblade­t landade affären mellan BP och Bayer Leverkusen på fem, sex miljoner kronor, något Peter Kisfaludy inte vill kommentera.

Förutom Jardell Kanga har BP tappat mittbacksk­lippan Ali Suljic (till Helsingbor­g) och mittfältar­en Jesper Ceesay (till AIK). I gengäld har klubben förstärkt med två lovande mittbackar; reslige Alexander Almqvist (FC Trollhätta­n) och spelskickl­ige Alexander Abrahamsso­n (Akropolis). BP gör comeback i superettan mot Västerås SK den 3 april.

För mig är västerort den största fotbollsfa­briken.

 ?? FOTO: ERIK BJERNULF FOTO: BAYER 04 ?? PÅ PLATS I TYSKLAND. Jardell Kanga, 16, har lämnat BP för tyska ligatrean Bayer Leverkusen. ”Målet nu är att komma in i det och slå igenom i laget. Det är det man tränar för”, säger han.
FOTO: ERIK BJERNULF FOTO: BAYER 04 PÅ PLATS I TYSKLAND. Jardell Kanga, 16, har lämnat BP för tyska ligatrean Bayer Leverkusen. ”Målet nu är att komma in i det och slå igenom i laget. Det är det man tränar för”, säger han.
 ?? ?? SISTA HEMMAMATCH­EN. Jardell Kanga jublar efter sitt avgörande 2-0 mot Hammarby TFF den 14 november. Matchen blev hans sista på Grimsta före flytten till proffslive­t. Han gick ut årskurs 9 i Kista i fjol och hann med en gymnasiete­rmin innan flyttlasse­t gick till Tyskland.
SISTA HEMMAMATCH­EN. Jardell Kanga jublar efter sitt avgörande 2-0 mot Hammarby TFF den 14 november. Matchen blev hans sista på Grimsta före flytten till proffslive­t. Han gick ut årskurs 9 i Kista i fjol och hann med en gymnasiete­rmin innan flyttlasse­t gick till Tyskland.
 ?? ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? IN OCH UT. Svenska transferfö­nstret är öppet till och med sista mars, så än kan saker hända i BP:s laguppstäl­lning.
ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON IN OCH UT. Svenska transferfö­nstret är öppet till och med sista mars, så än kan saker hända i BP:s laguppstäl­lning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden