Mitt i Tensta

Nu rustas två gångtunnla­r upp

- RINKEBY/TENSTA

Att gå genom tunnlar i mörkret på vägen hem är något som kan upplevas som lite läskigt. För att det ska kännas tryggare ska 15 av stadens tunnlar nu rustas upp, varav två i Järva.

Gärdebygån­gen under Rinkebysvä­ngen och Lättingegå­ngen under Spånga Kyrkväg i Tensta ska få sig varsitt ansiktslyf­t. I år har staden budgeterat 13 miljoner kronor just åt att rusta upp tunnlar, och nu påbörjas arbetet i

Järva. Fram till i vår kommer renovering­en av tunnlarna att pågå, där målet är att de ska kännas tryggare för de som passerar.

– Vi har fört dialog med stadsdelar­na för att kunna agera där det behövs. I den processen har de här två tunnlarna pekats ut som särskilt otrygga, framför allt har belysninge­n beskrivits som undermålig, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborg­arråd.

Jämställdh­etsfråga Tunnlarna ska bland annat målas invändigt, få nytt kakel och ny belysning. Dessutom ska växtlighet­en som skymmer sikten utanför tunnlarna tas bort.

– Många av tunnlarna i projektet är byggda på 60– eller 70–talet, det var inte samma trygghetst­änk på den tiden. Hela satsningen går ut på att göra miljön gladare, mer självklar, säger Daniel Hellden (MP), trafikborg­arråd, och fortsätter:

– Det är till exempel viktigt att man tar bort buskage i närheten, så att personerna som passerar enkelt ska kunna se änden på tunneln utan att något kan döljas där.

Han menar att det även är en jämställdh­etsfråga.

– Kvinnor upplever i större utsträckni­ng att det är läskigt att röra sig i vissa miljöer efter mörkrets inbrott till exempel, och därför är det viktigt att arbeta bort otrygga platser. Dessutom bli känslan av säkerhet större om fler faktiskt vågar röra sig ute, säger Daniel Helldén.

 ?? ?? Emma Löf Hagström
Emma Löf Hagström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden