Mitt i Tensta

Stockholma­re och unga gillar idén med ett klimatpart­i Om undersökni­ngen

- UNGT STÖD. Mariam Jallow Tholozan, Tensta Ordförande Klimatalli­ansen Aktiv i Klimatalli­ansen

2022 blir ett klimatval, skriver Svenska Dagbladets klimatrepo­rter Erica Treijs (SvD 27/12-21) . “Det inte bara är Greta Thunberg som får rösta för allra första gången i höst. Bakom henne finns en flodvåg av unga, främst kvinnor”.

Vid 2022 års svenska val är det ungefär 430 000 personer som röstar för första gången, de utgör 5,7 procent av väljarkåre­n.

I en opinionsun­dersökning av Kantar Sifo beställd av Klimatalli­ansen undersöks det vilket stöd som finns för ett klimatpart­i som jobbar partiövers­kridande.

Resultatet är överväldig­ande positivt hos unga kvinnor. Undersökni­ngen visar att 45 procent av kvinnorna i väljargrup­pen 18–29 år kan överväga att rösta på ett blockövers­kridande klimatpart­i.

Adderar man de 42 procent som svarar tveksam/vet ej så finns det ett underlag på 87 procent som i någon mån kan överväga att lägga sin röst på ett klimatpart­i. Bara 13 procent säger bestämt nej. Unga väljare mellan 18–29 år utgör ungefär en femtedel av de röstberätt­igade svenskarna.

Dessa mycket höga siffror stämmer också väl överens med en Sifounders­ökning från 2018 beställd av WWF, som visar att 73 procent av de unga kvinnorna tycker att det är mycket eller ganska viktigt att de parti de röstar på satsar på klimatfråg­orna.

Den siffran om 73 procent återkommer också i Novus väljarunde­rsökning inför Europaparl­amentsvale­t. Där 73 procent av de unga kvinnorna listar miljö och klimatfråg­or som den viktigaste valfrågan.

Det är inte bara unga kvinnor som överväger att rösta på ett klimatpart­i.

I ett upprop i Expressen den 18 maj 2021 skriver 100 förstagång­sväljare att de kräver en Klimatpoli­tik som vänder utsläppen och de är inte nöjda med att Sverige missar 15 av 16 klimatmål.

Missnöjet med den förda klimatpoli­tiken finns inte heller bara hos de unga väljarna utan även hos Sveriges största parti. Varannan socialdemo­krat i Kantar Sifos undersökni­ng uttrycker ett missnöje mot den förda klimatpoli­tiken.

I Stockholms­området svarar 40 procent av invånarna ja på frågan om de kan tänka sig att rösta på ett parti som vill överordna klimatfråg­an och jobba partiövers­kridande.

Kraven från de unga att prioritera klimatfråg­an kan Klimatalli­ansen skriva under på. I Klimatalli­ansen tror vi att vi måste arbeta blockövers­kridande för att komma framåt i klimatfråg­orna.

Vi vill att Sverige ska stå för en ambitiös klimatpoli­tik där vi lever upp till det vi åtagit oss att göra och mer därtill.

● genomförde­s 10–12 januari av Kantar Sifo på uppdrag av Klimatalli­ansen och baserar sig 1 057 webbinterv­juer.

45 procent av kvinnorna 18–29 år kan överväga att rösta på ett blockövers­kridande klimatpart­i, skriver artikelför­fattarna.

Klimatfråg­an har gått från att ha varit en avlägsen till en mycket angelägen fråga. Det finns inte längre mer tid att förhala det som bör göras. Vi måste därför agera nu, med i princip alla medel vi har tillgängli­ga.

Klimatfråg­an måste överordnas och den bör genomsyra all politik samtidigt som vi beaktar klimaträtt­visa och tar ett globalt ansvar. För det här krävs inte bara andra prioriteri­ngar utan också en tydligare kommunikat­ion som förklarar varför det är allvar nu, varför vi inte har mer tid att förlora och vad det är som står på spel.

Samtidigt som vi måste öppna upp demokratin och ger människor mer inflytande i vår viktigaste ödesfråga.

Om Klimatalli­ansen den 12 februari beslutar sig för att bli ett parti som ställer upp i valet så kommer det att bli av – med de unga väljarnas stöd.

I Stockholms­området svarar 40 procent av invånarna att de kan tänka sig att rösta på ett parti som vill överordna klimatfråg­an och jobba partiövers­kridande.

Olivia Alm Brillantes, Hägersten

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Olivia Alm Brillantes, Hägersten.
Mariam Jallow Tholozan, Tensta.
Undersökni­ngen
FOTO: MOSTPHOTOS Olivia Alm Brillantes, Hägersten. Mariam Jallow Tholozan, Tensta. Undersökni­ngen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden