Mitt i Tensta

Gruppen som hjälper kriminella att byta bana

- JÄRVA

En kriminell livsstil behöver inte vara för evigt. I stadsdelar­na jobbar sociala insatsgrup­per med att hjälpa människor ta sig ur destruktiv­a mönster.

Sociala insatsgrup­per, SIG, för personer över 18 år finns i flera stadsdelar. De arbetar med människor som vill lämna en kriminell livsstil och etablera en ny tillvaro med till exempel arbete, studier, ett socialt nätverk och ett drogfritt liv.

I RinkebyKis­ta var i fjol runt 60 personer aktiva i SIG:s verksamhet, för att få hjälp med att finna en annan väg i livet. De senaste tre åren har ungefär 27 procent av dem som beviljats insatsen avslutats enligt plan.

– De som söker sig till oss är ofta rädda och utmattade av att känna sig hotade eller på annat sätt under press. Järva är absolut ett speciellt område att jobba i då det finns väldigt grov kriminalit­et här. Många har varit runt den på olika sätt och mår dåligt, säger Maria Andersson, biträdande enhetschef för SIG vuxna i RinkebyKis­ta.

De som söker sig till oss är ofta rädda och utmattade av att känna sig hotade eller på annat sätt under press.

Maria Andersson och SIG i RinkebyKis­ta jobbar brottsföre­byggande i det dolda.

Viktigt med säkerhet

Vem som helst som bor i Rinkeby-Kista och vill lämna ett liv som kriminell kan få hjälp av gruppen, oavsett om man håller på med mindre brott eller är tungt gängkrimin­ell. Samma upplägg gäller i Spånga-Tensta stadsdel. Det är en frivillig insats, och den som söker genomgår en screening och utreds för missbruk, psykisk ohälsa och neuropsyki­atriska svårighete­r.

– Det är genom att utreda sådant från grunden som man kan komma vidare på riktigt, säger Maria Andersson. Hon berättar att den som tar steget och söker sig till SIG kan räkna med skydd och långsiktig­t stöd. – Har en person hög hotbild och hör av sig till oss gör vi en säkerhetsb­edömning tillsamman­s med polisen, och kopplar in personskyd­d och andra slags stöd direkt om det behövs. I vissa fall behöver man flytta till en annan ort, men även då kan man fortsätta få stöd av oss, man behöver inte bryta kedjan förrän man själv vill. Säkerheten är a och o.

Har tystnadspl­ikt

SIG jobbar mycket i det dolda. De har total tystnadspl­ikt och kan inte prata mycket om sitt arbete. De som arbetar i gruppen, lotsarna, syns dessutom inte på stan eftersom deltagarna inte ska behöva avslöja att de lämnar kriminalit­et om de inte själva vill det.

– Vi har ett tätt och väldigt nära samarbete med polisen, kriminalvå­rden, frivården, samt med lokala organisati­oner, idrottsklu­bbar och samfund som sprider ordet om oss. Alla ska veta att det finns en alternativ väg att gå, säger Maria Andersson. personer i Rinkeby-Kista var i fjol aktiva i SIG:s verksamhet, för att få hjälp med att finna en annan väg i livet.

 ?? ?? VIKTIGT.
VIKTIGT.
 ?? ?? Emma Löf Hagström
Emma Löf Hagström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden