Mitt i Tensta

Borde vara hårdare

- Fd finansmini­ster Bosse Ringholm.

Det hör knappast till ovanlighet­erna att budgeten spricker i stora byggprojek­t. Det finns flera förklaring­ar.

Slussen, Förbifart Stockholm eller

Nya Karolinska. Vi stockholma­re har blivit luttrade när det kommer till kostnader som skenar i höjden när det rapportera­s om stora byggprojek­t i regionen.

Varför ständigt dessa spräckta budgetar, kan man undra.

– I många projekt ser man att det både handlar om felkalkyle­r från start och att matlusten växer under resans gång. Man vill helt enkelt göra lite mer än vad man hade tänkt från början. Liljevalch­s konsthall är ett lysande exempel på det, säger Bosse Ringholm, revisor på Stadsrevis­ionen.

Enligt honom rör det sig ofta om bristande kunskap hos tjänstemän, men även att han och kollegorna borde vara hårdare i sin kritik när de granskar projekt.

Ringholm riktar även en känga mot politikern­a i Stockholms stadshus.

– De är inte tillräckli­gt på hugget. Politikern­a borde granska tjänstemän­nens kalkyler betydligt mer än vad som sker i dag.

Men trots skenande kostnader i vart och vartannat projekt finns det ändå något positivt när stadens kostnader ska granskas på sista raden, enligt Ringholm.

– Stockholms stads totala budget överskrids sällan. Oavsett majoritet brukar man på sista raden se att det inte har gjorts av med mer pengar än beräknat, även om det skett för stora investerin­gar.

Det är inte olagligt att spräcka en budget. Men alla projekt och investerin­gar i Stockholm får ett belopp att förhålla sig till av kommunfull­mäktige. Överstigs budgeten med 15 procent måste man begära ett nytt beslut i fullmäktig­e.

 ?? FOTO: STOCKHOLM STAD ??
FOTO: STOCKHOLM STAD
 ?? ?? Michael Toll
Michael Toll

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden