Mitt i Tensta

Här är Akallas nya fyrbenta invånare

Akallas 4H-gård 4H-gården väntar elva nya lamm under våren: ”Det absoluta vårtecknet”

- AKALLA Lammen Dagny och Dan är bara några veckor gamla. FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Emma Löf Hagström 070-787 87 04 emma.hagstrom@mitti.se

TVILLINGAR.

Nyligen föddes lammen Dagmar, Dagny och Dan – enligt personalen på Akalla 4H-gård det allra största av vårtecken. Mitt i hälsade på för att träffa nytillskot­ten.

Från en av hagarna på Akalla 4H-gård hörs bräkandet på långt av avstånd. Djurskötar­e Erica Svensson är på väg med mat, och tackorna som bor i hagen är väl förberedda.

Så fort Erica kliver in genom grinden flockas de runt henne och trängs för att få ta del av det goda. En bit bakom står lammen Dagmar, Dan och Dagny på rad. De är ännu lite för små för att äta riktig mat, bara två och tre veckor, men betraktar de äldre med stor nyfikenhet.

– När de första lammen föds – då vet man att det är vår på riktigt! Det är det absoluta vårtecknet, säger Erica och skrattar medan hon får kämpa med att hålla balansen när de hungriga djuren hoppar upp med framklövar­na hennes jacka.

– Får är ungefär som hundar, väldigt intelligen­ta och roliga. Alla har enorma personligh­eter. Man kan sitta inne hos dem i timmar och bara vara, det är som terapi, säger hon. mot

Extra många

I år kommer det vara extra livat på gården. Vanligtvis föds ungefär sex till åtta lamm, men den här säsongen räknar de med runt elva stycken.

● Förutom fåren finns på gården även getter, höns, hästar, kaniner och ankor.

● finns förutom 4H-gården även kafé, keramikver­kstad, minigolfba­na, lekplats, grillplats och plaskdamm.

Adress: Akalla By, 164 78 Kista. Mer informatio­n om läger, öppettider och annat: 4h.se/akalla

Med en kilometerv­id utsikt över Järvafälte­t har flocken det minst sagt bra. Dagmar, som är en vecka äldre än tvillingar­na Dan och Dagny, skuttar glatt omkring i sådan extas att hon snubblar då och då, bara för att snabbt resa sig igen och skutta vidare.

I år räknar man med att totalt elva lamm kommer födas på gården.

”Får är ungefär som hundar, väldigt intelligen­ta och roliga. Alla har enorma personligh­eter”, säger djurskötar­e Erica Svensson.

– Det var skönt för alla inblandade när Dagmar fick två små kamrater, hon gick minst sagt tackorna på nerverna innan, störde alla och ville leka hela tiden, säger Erica, och fortsätter:

– Lammen är så roliga, det är som att de inte vet vad de ska göra av all sin energi ibland, så de hoppar omkring som levande popcorn, runt, runt, runt i cirklar. Vi kallar det för lammrace.

Alla välkomna

Och den som vill ha chansen att uppleva ett sådant är välkommen att besöka 4Hgården.

Hit kan alla komma för att titta på djuren, fika, leka eller gå olika kurser. På somrarna anordnas populära läger för barn, och man kan även gå på så kallade fårpromena­der, som är exakt vad de låter som: promenader med fåren.

– Då väljer vi ut de som lämpar sig bäst, de lugnaste. Det dröjer nog ett tag innan Dagmar får gå på en sådan, säger Erica.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ●
I Akalla by
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ● I Akalla by
 ?? ?? LIVAT.
LIVAT.
 ?? ?? MYSIGT.
MYSIGT.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ??
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden