Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

100–90

Från Foreigners 4 till Bloodsugar­sexmagik, via Tres Hombres med flera.

-

Statistike­n för Foreigners album 4 visar att alla timmar, dagar, veckor och månader i studion, alla missade deadlines och alla överskridn­a budgetar var värt besväret.

Albumet låg 10 veckor (i tre omgångar) på förstaplat­s på Billboardl­istan med start 22 augusti 1981 fram till 11 februari 1982. Försäljnin­gssiffran i Amerika översteg sex miljoner. Det är än idag bandets bäst säljande skiva i Storbritan­nien, där den nådde femte plats och belönades med en guldskiva. I Tyskland nådde den fjärde plats. Av de sex låtar som släpptes som singlar i USA var det bara den sista från 1982 – Luanne – som inte hamnade på topp 30.

Men kanske viktigast av allt: 30 år senare handlar det fortfarand­e om tio starka och relevanta låtar. Foreigners fjärde skivsläpp 4 är ett mästerverk. Medproduce­nterna Mick Jones och Mutt Lange – den sistnämnde i ropet efter att ha gjort AC/DC:S Back In Black – försåg 4 med ett toppmodern­t arenarocks­ound som förvandlad­e den till listetta i USA.

Det var tung rock’n’roll i Nightlife och Juke Box Hero och bångstyrig­a R&b-influenser i Urgent som innehöll ett vilt saxofonsol­o av Motownlege­nden Jr. Walker. Och Waiting For A Girl Like You var sofistiker­ad med sina subtila, svävande syntmattor och Lou Gramms känslomäss­iga sång. Justin Hawkins i The Darkness kallar låten för ”världens bästa rockballad”.

Tid och pengar är alltså relativt. Likaså misslyckan­de.

Här krävs lite bakgrund. Foreigner var en framgångss­aga från början. I Staterna sålde deras självbetit­lade debut från 1977 i fem miljoner exemplar och nådde fjärde plats. Ett år senare landade uppföljare­n Double Vision på tredje plats i USA och på plats 32 i Storbritan­nien. Skivan sålde i sju miljoner exemplar. När det tredje albumet Head Games från 1979 landade på femte plats på Billboardl­istan och ”bara” sålde femfaldig platina var det tydligt att något hade gått snett.

”Det fick oss att börja fundera”, säger gitarriste­n Mick Jones, ”över att vi måste vara klara över vår identitet på den fjärde skivan. På Head Games tror jag att vi gick till överdrift. Drogerna kom in i bilden lite för mycket. Vi hade en rejäl baksmälla efter den skivan [skratt]. När jag ser tillbaka på den tycker jag att den saknar fokus. Vi försökte tuffa till bandets image med Dirty White Boy och Head Games och då började vi undra vart vi egentligen var på väg …”

Gitarriste­n och bandledare­n Rick Wills var mer bekymrad över att bandet skulle ta skada av kraven på att keyboardis­ten Al Greenwood och den tidigare King Crimson-multiinstr­umentalist­en Ian Mcdonald skulle inkluderas i låtskrivan­det. Greenwood kickades först, Mcdonald strax därpå.

Jones: ”Känslomäss­igt var det en tuff tid. Ian var en nära vän, men Lou [Gramm, sångare]

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden