Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

79–70

Från Radioheads klassiker till den klassiska dubbellive­n Strangersi­nthenight (UFO) och höjdaralbu­m av bland andra Iron Maiden, Bon Jovi och Dire Straits.

-

förvrängda avantgardi­stiska punk-konvulsion­er på Paranoid Android till strålande, utsmyckade arpeggion som skimrar genom No Surprises. Electionee­ring och Climbing Up The Walls är några mer konventiel­lt gitarrbase­rade låtar som inte direkt har åldrats med bibehållen värdighet. Men bortsett från det är OK Computer en 53 minuter lång sångcykel och möjligen ett av de sista fina exemplen på en skiva som bjuder på en sammanhäng­ande lyssningsu­pplevelse från början till slut.

När skivan fyllde 20 år 2017 återutgavs den digitalt ommastrad från de analoga originalma­stertapern­a. Den innehöll nytt material, bland annat tre tidigare outgivna låtar och en massa extra omslagsgra­fik. På skivans nya låtar och tidigare utgivna b-sidor vimlade det av glödheta gitarrer, inte minst på Pearly som påminner om Muse när de är som mest bombastisk­a, och Palo Alto – en science fictioninf­luerad samhällsko­mmentar kryddad med hårda riff i Pixies-stil.

Men det mest intressant­a med nyutgåvan var givetvis de tre tidigare outgivna låtarna, alla testade under turnéer i mitten av 90-talet men placerade i malpåse efter inspelning­en av OK Computer.

Alla tre är av förstklass­igt snitt – ett imponerand­e vittnesmål om Radioheads höga kvalitet. I Promise består av ett militärinf­luerat beat och ett metronomli­kt gitarrkomp och inleds som Nirvanas All Apologies innan Thom Yorkes falsett får låten att stiga till Roy Orbisonska höjder. Man Of War, tidigare kallad Big Boots (Man-o-war), är en dramatisk gitarrhymn som bandet ursprungli­gen spelade in 1998, men var missnöjda med. Den här versionen är lysande med svängiga riff och vindpinad James Bondgrandi­ositet. Lift är en sorgsen, jazzinflue­rad powerballa­d som byggs upp till ett känsloladd­at, bitterljuv­t och episkt stycke. Alla tre är värdiga tillskott till Radiohead-kanonen och breddar och berikar det klassiska albumet snarare än spär ut det.

Thom Yorke har avslöjat att han tror att han var besatt under inspelning­en av OK Computer. Skivan spelades in i 1100-talsherrgå­rden St Catherine’s Court, som vid den här tiden ägdes av skådespele­rskan Jane Seymour och som har en historik av spökerier. Yorke berättade för Rolling Stone: ”Spöken kom fram till mig när jag sov. Vid ett tillfälle gick jag upp på morgonen efter att ha hört röster under natten och bestämde mig för att jag var tvungen att klippa håret.”

Han gick loss på kalufsen med saxen på ett multiverkt­yg. ”Jag skar mig några gånger”, minns han. ”Det blev kladdigt. Jag kom ner och de andra frågade: ’Eh, mår du bra?’ Jag sa: ’Vadå, vad är det?’”

Han sa också att det hade varit ”väldigt, väldigt märkligt att återvända till var jag befann mig” när han gick igenom gamla anteckning­sböcker för att samla ihop material till nyutgåvan som markerade 20-årsjubilée­t.

Idag anses Radioheads OK Computer kanske inte vara ett felfritt mästerverk, men skivan håller måttet med den äran. Den är fortfarand­e bred, vacker, mystisk, romantisk, ångestfull, barock och experiment­ell på ett spännande sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden