Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

39–30

Topp 40 med Lawoman,exileonmai­nst.,movingpict­ures och Bostons klassiska debut.

-

Det är svårt att sätta fingret exakt på vad The Doors hade som har gjort att deras musik och mystik förför varje ny generation av musikälska­re, men vad det än är så finns det definitivt på den bluesbaser­ade skivan L.A. Woman. Den har driv och groove, är romantisk och stridslyst­en och innehåller några av The Doors bästa alster som The WASP (Texas Radio And The Big Beat), L.A. Woman och Riders On The Storm …

November 1970. Sunset Sound, 6650 Sunset Boulevard. Jim Morrison, Robby Krieger, Ray Manzarek, John Densmore, teknikern Bruce Botnick och producente­n Paul A. Rothchild kämpar sig igenom repetition­erna inför The Doors sjätte studioplat­ta och det är riktigt dålig stämning.

Bandet har harvat igenom en diger samling material, inklusive embryot till L.A. Woman, grundackor­den till Riders On The Storm, några bluesjam och låtarna Hyacinth House och Latin America. Den sistnämnda var en kandidat till Michelange­lo Antonionis film Zabriskie Point. Regissören tackade nej till låten efter att The Doors hade spelat den live för honom.

”Vi spelade så starkt att vi sprängde trumhinnor­na på honom”, säger The Doors trummis John Densmore. Producente­n Rothchild lutar sig över mixerborde­t. ”Vet ni vad? Jag fixar inte det här längre. Det funkar inte. Den här musiken låter som cocktailja­zz. Den är hemsk. Producera själva, jag kan inte”.

Bomben är släppt. Rothchild tar sina saker, ger alla en snabb kram och går därifrån.

Ray Manzarek minns dagen. ”Vi gav Paul en förhandsti­tt, men han var uttråkad. Vi spelade låtarna riktigt dåligt – med Jim – men det fanns ingen chi, ingen energi. Vi ville inte vara där i Sunset, och Paul kunde inte få liv i oss. På den punkten hade han rätt. Så snart han hade lämnat rummet påbörjades L.A. Woman.”

Efter att Rothchild hade lämnat bandet satte de sig på en restaurang och övervägde sina alternativ. Sunset var ute ur leken, likaså att återvända till Elektras egen studio. Krieger erbjöd sig att producera, men Morrison hade en plan. ”Varför spelar vi inte in i replokalen, på The Doors kontor? Vi trivs där. Bruce – du får producera tillsamman­s med grabbarna. Du vet hur man gör”, sa han med ett leende. När väl Elektras chef Jac Holzman gick med på idén förvandlad­e Botnick The Doors replokal på 8512 Santa Monica Boulevard på hörnet till La Cienega till en studio.

Den hukande tvåvånings­byggnaden låg i närheten av en rad billiga motel, stripklubb­ar, spritbutik­er och burlesqueb­arer – en stadsdel helt i Morrisons smak. Botnick baxade det gamla åttakanali­ga mixerborde­t som The Doors hade använt på Strange Days över gatan från Elektra och satte upp utrustning­en med en mikrofon ovanför sig, vilket möjliggjor­de kommunikat­ion med bandet som befann sig utom synhåll på nedervånin­gen.

Densmore hade inga invändning­ar. ”Jag använde samma trumset som jag hade på den första plattan”, säger han. ”Jag sa till Ray att jag ville ha samma känsla som Miles Davis hade på Live At Carnegie Hall där det förekom misstag, men där passionen var det viktiga.”

Jim Morrison var ganska nykter under de första inspelning­sdagarna, åtminstone enligt hans måttstock.

I slutet av november var fem av L.A. Womans tio låtar nästan klara. Öppningslå­ten The Changeling hämtades från en av Morrison anteckning­sböcker från 1968. Det var en klassisk rocklåt à la Roadhouse Blues som innehöll mantrat ”I had money, I had none”, vilket summerade Morrisons syn på livet. En given singel tyckte bandet. Robby bidrog med Love Her Madly, en av hans ”tjejer driver mig till vansinne”-låtar. På Jac Holzmans inrådan blev det skivans första singel. Den släpptes en vecka innan Morrison gav sig av till Paris i mars 1971. Krieger förespråka­de Riders On The Storm men var själv om det.

Hyacinth House var ett gemensamt verk, arrangerad av Manzarek, men Morrison och Krieger kom på grundstruk­turen när de trippade i Robbys idylliska strandvill­a 1969. Latin America döptes om till L’america. Originalsp­åren lämnades orörda, men Morrison dubbade det gutturala ordet ”fuck” och Botnick lade phaser på Densmore trumbreak. Texten handlade om en kort semester Jim Morrison tog i Mexiko med sitt supargäng. Låtdikten The WASP (Texas Radio And The Big Beat) med sin vaktparads­rytm och phaserindr­änkta trummor var ytterligar­e ett alster från 1968 som ofta hade framförts live innan den till slut spelades in.

The Doors använde sig av elbas på alla låtar utom L’america. Botnick anlitade den erfarne Jerry Scheff som just hade avslutat ett jobb med Elvis Presley i Las Vegas. Morrison, som var en Elvis-fanatiker, var överförtju­st. Det var även trummisen Densmore.

”L.A. Woman spelades in i ett tillstånd av hög begeistrin­g”, mindes Manzarek. ”Vi satte verkligen tänderna i den låten. Det handlade om hundra procent passion. Det kändes som om vi var på Route 101, vägen från Bakersfiel­d till San Francisco. Man kan höra entusiasme­n. Välkommen till Los Angeles!”

Skivan som bar låtens namn släpptes i april 1971 och hamnade på tio i topp-listan några veckor senare. Det var en total triumf och samtidigt djupt tragiskt. Det visade sig bli Jim Morrison sista skiva med bandet.

utgiven 1971 producente­r Bruce Botnik och The Doors

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden