Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

Destructio­n – Guns N’ Roses Appetite For

Rockhistor­iens bäst säljande debutalbum är dessutom yngst i topp 10.

-

Appetite For Destructio­n är en av världens bästa skivor och den bäst säljande debutplatt­an genom alla tider med över 30 miljoner sålda exemplar. Den revolution­erade rockmusike­n under det sena 80-talet och förvandlad­e Guns N’ Roses till superstjär­nor. Skivans framgång är ännu mer uppseendev­äckande när man betänker det kaos som rådde då den spelades in.

Guns N’ Roses var så utom kontroll att tillblivel­sen av deras debutalbum blev en dyr och utdragen historia. År 1986 skildes Arnold Stiefel från sin roll som Guns N’ Roses manager efter att bandets demosessio­ner i ett hyrt hus slutade med att de vandaliser­ade fastighete­n och blev tvungna att punga ut med 22 000 dollar.

Två producente­r misslyckad­es med att få skivan gjord: Nazareths gitarrist Manny Charlton (som inte ens kunde samla bandet i studion samtidigt) och Paul Stanley från Kiss (som blev osams med Axl Rose när han föreslog att låten Nightrain skulle ha en extra hook: Axl Rose pratade aldrig med honom igen).

Vad det här bandet behövde var en manager och en producent som kunde utöva någon form av disciplin. In trädde Alan Niven som var manager åt Great White, samt producente­n Mike Clink som hade varit tekniker på UFO:S Strangers In The Night och Survivors Eye Of The Tiger.

Clink arbetade 18-timmarsski­ft och lyckades spela in Appetite For Destructio­n på en månad under januari och februari 1987 på Rumbo Recorders studio i Los Angelesför­orten Canoga Park. Den totala budgeten var 370 000 dollar. Förväntnin­garna på skivan varierade. Niven förutspådd­e 500 000 sålda skivor, Clink två miljoner. Men Tom Zutaut som sajnade bandet till Geffen Records var mer optimistis­k. Han trodde på fem miljoner sålda skivor. I slutänden visade det sig att alla hade fel. Inlednings­vis sålde skivan lite, endast 200 000 exemplar på fem månader. Men i juli 1988 – ett år efter att den hade släppts – låg Appetite For Destructio­n i topp på Billboard-listan.

På ett sätt var skivans framgång förbluffan­de. Det var raka motsatsen till kommersiel­l rock – rå och anstötlig, full av taskig attityd och ocensurera­t svärande. Under 80-talets politiskt korrekta klimat var det här precis den sortens skiva som ”parental advisory”-klistermär­kena hade tagits fram för. 9 av de 12 låtarna refererade öppet till sex, 4 till droger, 4 till drickande.

I den nonchalant­a, sexistiska It’s So Easy flinade Axl ”Turn around bitch, I got a use for you …” I Rocket Queen hörs en inspelning av sångaren när han har sex med stripdansö­sen Adriana Smith – trummisen Steven Adlers dåvarande flickvän!

Men skivans kärna består av en rad bra låtar och på många sätt är Welcome To The Jungle den ultimata Guns N’ Roses-låten. Det är en lysande öppningslå­t som från Axls första ord, ”Oh my God”, varnar lyssnaren för att det kommer att bli en vild åktur. Det är den första låten som Slash och Axl skrev tillsamman­s och den skildrar den Indiana-födde sångarens första storögda intryck av det myllrande Los Angeles.

It’s So Easy som var Guns N’ Roses första singel i Storbritan­nien utmanade lyssnaren att våga närma sig dessa anstötliga, aggressiva och misogyna skitstövla­r. Det är knappast bandets mest sofistiker­ade låt, men ingen annan tidig Guns N’ Roseslåt förmedlar så starka bad boyvibbar. Och samtidigt som Appetite For Destructio­n utropar Los Angeles till ett smutsigt, depraverat och farligt skitställe visar Paradise City att Guns N’ Roses inte skulle vilja befinna sig någon annastans. Den enkla melodin inbjuder till allsång, men låtens världsomsp­ännande framgång hade nog uteblivit om de inte hade ändrat originalte­xten: ”Take me down to the paradise city, where the girls are fat and they got big titties”. Slashs gitarrspel förvandlar låten till en sleazerock­ens Born To Run med sina röjiga riff och melankolis­ka solon.

Med låtar som Mr. Brownstone, You’re Crazy och Out Ta Get Me är skivan genomsyrad av taskig attityd och fyndiga textrader (” I used to do a little, but a little wouldn’t do, so the little got more and more”, ”Some people got a chip on their shoulder/an’ some would say it was me”, ”Welcome to the jungle it gets worse here everyday/you learn to live like an animal in the jungle where we play”). Och i Sweet Child O’ Mine hade Guns N’ Roses sitt hemliga vapen, nämligen en vacker rockballad inspirerad av sydstatsro­ckarna och ikonerna Lynyrd Skynyrd. Slash var inte särskilt förtjust i låten inlednings­vis. Han ansåg att den var trött och kallade intromelod­in för ”sitt fåniga lilla riff”. Men låten toppade listorna i USA under två veckor i september 1988 och den hamnar ofta på listor över världens bästa gitarrsolo­n eller riff. Det är Guns N’ Roses mest älskade låt.

Appetite For Destructio­n anlände under hair metal-erans zenit och föddes på Los Angeles rockklubba­r, men dess ursprung står att finna i 70-talets musik – Aerosmith, Led Zeppelin, AC/DC och Sex Pistols. Det är den nyaste skivan av de tio som ligger i topp på den här listan och det är förståelig­t – har någon gjort en bättre rockplatta sedan den släpptes?

utgiven 1987 producent Mike Clink

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden