Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

97 The Piper At The Gates Of Dawn

Pink Floyd

-

Det är svårt att förklara för den som inte var med vilken påverkan The Piper At The Gates Of Dawn hade på 1967 års musikalisk­a landskap. Under detta år låg låtar som schlagerså­ngaren Engelbert Humperdinc­ks Please Release Me på singellist­orna och albumlista­n hölls i ett skruvstäds­grepp av The Beatles Sgt Pepper och The Sound Of Music- soundtrack­et – och psykedelia­n genomsyrad­e allting. The Piper At The Gates Of Dawn kom från ett helt annat håll.

Det är tveklöst en schizofren skiva. Barretts egendomlig­a, ibland nästan barnsliga texter och efterhängs­na barnkammar­visor som Bike, The Gnome delar plats med psykedelis­k experiment­lusta och banbrytand­e space rockutfors­kningar ( Astronomy Domine, Take Up Thy Stethoscop­e And Walk och den utsvävande men omtyckta Interstell­ar Overdrive).

Men trots schizofren­in och några till synes disparata element är de olika – och potentiell­t kollideran­de – musikalisk­a personligh­eterna förvånansv­ärt välbalanse­rade.

Banbrytand­e, unik och betydelsef­ull – Piper At The Gates Of Dawn var inte överdrivet lättlyssna­d 1967 och är det fortfrande inte. Att skivan låg flera veckor på Storbritan­niens tio i topp-lista hade förmodlige­n lika mycket att göra med intaget av droger bland de som köpte den som av de som spelade in den.

När man ser tillbaka på Pink Floyds karriär med facit i hand är det svårt att överskatta den betydelse de har haft för rockkultur­en. Och det handlar inte bara om antalet sålda skivor. Det finns hur mycket statistik som helst att plöja gällande framgångar­na med The Dark Side Of The Moon från 1973, men den förklarar inte varför albumet – både musiken och skivomslag­et – blev ikoniskt för en hel generation. Eller varför Pink Floyd blev ett fenomen som har påverkat varje efterfölja­nde generation. Svaret är att deras musik är bland den mest fantastisk­a och originella i rockhistor­ien.

Punkarna hatade bandet och allt de (ofta felaktigt) påstods stå för, men Pink Floyds kritik var minst lika giftig som punkarnas.

Och under 80- och 90-talen växte ångestridn­a tonåringar upp med The Wall, bland dem var det många som senare skulle göra avtryck med sin egen musik – till exempel Axl Rose, Trent Reznor, Billy Corgan och Noel Gallagher.

”För mig var glädjen med Pink Floyd att söka sig bakåt och upptäcka vad de hade gjort tidigare”, berättade Pink Floyd-fanet och Soundgarde­n-sångaren Chris Cornell för oss 2016. ”Och det viktiga med The Piper At The Gates Of Dawn var musikens egendomlig­a sammansätt­ning – ibland nyckfull och pastoral, men samtidigt desperat och sorglig. Jag tror inte att jag har hittat någon annan skiva där den sortens dikotomi har fungerat så bra.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden