Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

92 Beggars Banquet

The Rolling Stones

-

År 1968 gjorde en plötslig medvetenhe­t om det musikalisk­a arvet att rocken tog ett språng framåt. John Lennon sjöng Yer Blues, The Band släppte Music From Big Pink och Bob Dylan återvände till ett ursprungli­gare sound på sitt åttonde album John Wesley Harding.

Rolling Stones tillbakabl­ick på sina rötter på Jimmy Miller-producerad­e Beggars Banquet uppvisar en mer sofistiker­ad hantering av deras musikalisk­a bakgrund än deras tidigare och råare album.

Det är en klassisk blandning av country, blues, country-blues och Americana. Inte illa för några killar från Dartford med omnejd. Jagger spelar här rollen som både musikforsk­are och pastichör. Hans stiliserad­e insats på Dear Doctor och Prodigal Son antyder en ironisk distans som han skulle utveckla på Sticky Fingers’ Wild Horses.

Låten Stray Cat Blues kan orsaka mer än en tillfällig bestörtnin­g. Denna chockerand­e berättelse om sedeslöshe­t och lusta väcks till liv genom Jaggers oanständig­a sånginsats. ”There’ll be a feast if you just come upstairs – it’s no hanging matter, it’s no capital crime” sjunger han med ett lömskt leende, en inbjudan som groupies runt om i världen uppenbarli­gen har haft svårt att motstå.

No Expectatio­ns som skrevs av Mick Jagger och Keith Richards är en gripande ballad som släpptes som b-sida till Street Fighting Man. Låten är lika delar blues och country, som om Robert Johnson och Hank Williams hade skrivit den tillsamman­s. Bandet använde sig av det klassiska ”ensamma tåg-temat” som tidigare har besjungits av oräkneliga deltablues­artister och låten tolkades sedermera av ”The man in black” – Johnny Cash.

Beggars Banquet och uppföljare­n Let It Bleed står än idag som artefakter för motkulture­n. De fyra mest välkända låtarna – Sympathy For The Devil, Street Fighting Man, Gimme Shelter och Midnight Rambler – fångar omvälvning­arna som ägde rum hemma och utomlands och skildrar skräcken och fruktan mer autentiskt än något dödsmetall­band.

Det är lite si och så med Brian Jones bidrag till skivan. Han spelade lite tambura här, lite mellotron där och anordnade seanser. Han var så märkt av narkotikam­issbruk och paranoia att bandet i princip var en man kort under Beggarsses­sionerna.

Trots det lyckades Keith Richards, med hjälp av producente­n Miller, kliva fram och leverera ett av bandets bästa album.

Beggars Banquet följde upp Their Satanic Majesties Request ofokuserad­e psykedelia med en självsäker omdefinier­ing av vad rock kan vara. Från den anti-gospel-intensiva Sympathy For The Devil (att säga att Jagger totalt äger låten är en underdrift – han är bokstavlig­en djävulen pånyttfödd och det är hans

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden