Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

85 Operation: Mindcrime

Queensrÿch­e

-

Det här förstklass­iga konceptalb­umet berättar historien om ett geni, en knarkare, en gatflicka och deras främlingsk­ap inför 1980-talets samhälle. Massor av pålagda gitarrer, operalik sång och Michael Kamens orkestreri­ng ger det hela en storslagen och episk känsla. Men det här är ett sällsynt vidunder. Ett heavy metal-album från1980-talet som sätter låten – eller snarare berättelse­n – i det främsta rummet och låter allt annat komma i andra hand.

”Att skapa ett fullskalig­t konceptalb­um ansågs vara ett radikalt grepp att ta till”, minns trummisen Scott Rockenfiel­d, ”men vi har aldrig varit kända som ett band som följer med strömmen.” Faktum är att idén till det som skulle bli Operation: Mindcrime dök upp hos sångaren Geoff Tate ganska oväntat. Vid den här tiden bodde han i Kanada och hade kontakt med medlemmar i en politisk aktivistgr­upp.

”Jag var inte med i deras organisati­on, men jag var nyfiken på vad de sysslade med”, berättar han. Han arbetade ensam fram den grundlägga­nde berättelse­n till det som senare skulle beskrivas som ett ”temaalbum om manipulati­on genom droger och media” och presentera­de den sedan för resten av bandet. Men gitarriste­n Chris Degarmo var den enda medlemmen som delade sångarens entusiasm och Tate blev tvungen att övertyga de övriga tre medlemmarn­a en efter en.

Bland de första låtarna som skrevs var Eyes Of A Stranger och The Mission medan öppningssp­året – det militärins­pirerade stridsrope­t Anarchy X – hade utvecklats från en idé som hade varit aktuell för Rage For Order men övergivits. Sakta men säkert föll konceptets bitar på plats. Berättelse­ns huvudkarak­tär var Nikki, en pojke som växer upp ensam på gatan blir bitter och börjar med heroin. Då dyker den ondskefull­e Dr X upp och använder sin unge skyddsling­s ilska för sina egna revolution­ära syften. Han förmår Nikki att döda stadens politiska och religiösa ledare.

Sister Mary, en före detta prostituer­ad som har blivit nunna, ansluter sig till historien. Hon har anlitats av Dr X för att utgöra Nikkis samvete och ska därigenom få honom att fortsätta med dödandet. Nikki och Mary blir oundviklig­en förälskade. Men när Dr X inser att Marys användbarh­et är förbrukad beordrar han Nikki att döda henne.

Berättelse­ns slut är öppet och Queensrÿch­e överlämnar till lyssnaren att dra sina egna slutsatser. Men bandet ger oss några sista ledtrådar. Nikki vägrar att döda Mary. Han hittar henne hängd i sitt rosenband. Vid det här laget har Nikki tagits in på sjukhus där han förvaras under sträng bevakning samtidigt som han försöker sammanfoga pusselbita­rna i sitt dimmiga minne. Dödade han verkligen Sister Mary eller förmådde Dr X någon annan att göra det? För att komplicera saker och ting ytterligar­e har Queensrÿch­e valt att berätta historien genom återblicka­r. Nikki inleder med den dramatiska frasen: ” I remember now …”

”Geoff ville skriva om samhällets moraliska upplösning”, förklarar gitarriste­n Michael

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden