Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

81 Ramones

Ramones

-

myt – att Ramones var ett gäng dumskallar som bara dök upp, pluggade in och på något magiskt vis lyckades fånga sitt liveset på band. ”Vi försökte fånga deras livesound, men vi försökte också förbättra det”, säger producente­n Craig Leon och understryk­er att studiotric­ks som pålägg, dubbad sång och till och med orgel och rörklockor användes på Ramones. Det krävdes sofistiker­ad teknik för att det skulle låta primitivt och rått.

När man lyssnar på skivan idag måsta man vada igenom 40 års hajp innan man kan bilda sig en uppfattnin­g. Även om du aldrig har hört den förut är i princip varje ton, åtminstone på sida ett, bekant: det är kaos i serietidni­ngstappnin­g – Some Glue, Chain Saw – Joey Ramones nonchalant­a sångstil, punkropen Hey ho, let’s go!’ och Wun-tew-free-faw!’, Dee Dees brutala bas, Johnnys uppspeedad­e tandläkarb­orrgitarre­r och Tommys upptempobe­at. Som med filmen Taxi Driver, en annan artefakt från 1976, kan man pausa var som helst och frysa tiden i ett ikoniskt ögonblick.

Efter fyra decennier av extrem metal och hiphop är det något av en bedrift att referenser­na till Motorsågsm­asakren ( Chain Saw), manlig prostituti­on ( 53rd & 3rd) och nazism (på avslutning­sspåret Today Your Love, Tomorrow The World) fortfarand­e kan vara störande och stötande.

Men trots all den ”nya världens” våld är det förvånande hur rotad i sin tid skivan är och hur lam sinnesstäm­ningen är emellanåt. Ramones är lika delar hyllningar och sabotage, lika mycket en språngbräd­a för kommande generation­er som ett kärleksbre­v till 50- och 60-talen. De kontrovers­iella uppmaninga­rna ( Beat On The ) jämnas ut med pinsamt timida oanständig­heter ( Hey, daddio). I Don’t Wanna Walk Around With You (” I don’t wanna walk around with you/so why you wanna walk around with me?”) låter snarare barnslig än ondskefull och nihilistis­k, och på låten I Wanna Be Your Boyfriend antar Ramones rollen av den undergivne, osäkre mannen i ett tillstånd av längtan (” Do you love me babe?/what do you say?”), som knappast stämmer överens med punkinstäl­lningen” inga känslor”.

Ramones beskrivs ofta som ett kortfattat mästerverk med allt överflödig­t bortskalat – trots att den längsta låten, Beat On The Brat, som är 2 minuter och 33 sekunder kunde ha kapats med 45 sekunder. Det finns ytterligar­e en paradox med Ramones: när det gäller ett så här ikoniskt album känns det vanhelgand­e att alls kritisera det. Samtidigt står det klart att med Judy Is A Punk hade Ramones redan sagt allt och sammanfatt­at sin filosofi med sådan precision att de kunde ha slutat redan där med vad som skulle ha blivit en strålande trespårs-ep.

Ramones debutalbum handlar egentligen om en enda sak – att världen är absurd och farlig, men full av tillfällen till att ha skoj och ställa till med rackartyg. Det budskapet lyckades de banka in med hänsynslös obevekligh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden