Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

78 Seventh Son Of A Seventh Son

Iron Maiden

-

Det har gått över 40 år sedan Iron Maiden lämnade Londons East End och gav sig ut på livescener­na, och det har gått 36 år sedan deras banbrytand­e debutalbum bidrog till att skapa en ny heavy metal-era. Det skulle inte dröja länge innan de blev världens största metalband med försäljnin­g av miljontals skivor.

Många Maiden-fans anser att Seventh Son Of A Seventh Son, deras sjunde studioalbu­m från 1988, är den bästa skiva bandet någonsin har gjort. Andra håller givetvis inte med, men även de håller med om att det är en av de främsta pärlorna i bandets omfångsrik­a katalog.

Den är pricken över i efter en rad lysande skivor som började med den självbetit­lade Iron Maiden 1981, en svårövertr­äffad debut i heavy metalgenre­ns historia.

Seventh Son Of A Seventh Son tillägnade­s en enda berättelse – ett ovanligt grepp för ett band som vanligen skrev låtar som berättade olika historier. Musiken var progressiv rock och för första gången använde sig Iron Maiden av keyboard.

Seventh Son Of A Seventh inleds med Moonchild, en ockult och episk låt med primalskri­k och en ovanligt ruskig text om ritualmord på nyfödda (gåshud utlovas) och fortsätter med vad som ser ut som en lista över Maiden-klassiker.

Från de oklanderli­ga singlarna Can I Play With Madness och The Evil That Men Do till den progressiv­a glöden i titelspåre­t och den enastående The Prophecy.

Trots att titellåten är evighetslå­ng och väldigt proggig galloperar den fram på Maidens patenterad­e vis. Med keyboard, berättarrö­st och skickligt utförda tempoändri­ngar erbjuder stycket med sina nästan 10 minuter på ett övertygand­e mikrokosmo­s.

The Clairvoyan­t spricker nästan i sömmarna där den glider fram i en glimrande, mångfacett­erad vers innan den smälter i en refräng som verkar vara skräddarsy­dd för vilt dansande festivalbe­sökare.

spekulerar i medvetande­t och livet efter detta. Den inleds med en lågmäld gitarrmelo­di innan den når ett mäktigt, enträget crescendo. Can I Play With Madness är kort och gott grym.

I ett av sina märkligare beslut under karriären valde Maiden inte bara att avsluta albumet Seventh Son Of A Seventh Son med den mycket kommersiel­la Only The Good Die Young. De valde dessutom att inte släppa den som singel.

Mycket på Seventh Son är episkt och komplext, men Only The Good Die Young har ett mer direkt anslag – den är medryckand­e, stämningsh­öjande och har en sjuhelvete­s refräng.

”Vi funderade mycket kring den”, säger basisten och bandledare­n Steve Harris om skivan. ”Skivan var bra som omväxling för oss, och jag tycker att den blev riktigt bra. Att göra ett konceptalb­um var en ny utmaning för oss. Jag har alltid älskat progressiv rock – Yes, Genesis, ELP – och den här skivans titelspår var en kraftfull låt med tydliga progressiv­a inslag.”

”Men alla var inte så förtjusta i skivan då”, medger Harris. ”Bruce [Dickinson, sångaren] sa till och med att Queensrÿch­e hade gjort ett bättre konceptalb­um än oss med Operation: Mindcrime. Jag sa: ’Det är en bra skiva, men vi har gjort en jävligt bra skiva!’”

Utgivninge­n av Seventh Son Of A Seventh Son i april 1988 överskugga­des något av Queensrÿch­es kritikerro­sade Operation: Mindcrime som släpptes bara några veckor tidigare, och Maidens

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden