Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

70 Strangers In The Night

UFO

-

använt”, säger Nevison, ”men en kille som Michael Schenker lyssnar bara på Michael Schenker. Som producent lyssnar jag till helheten. Michael har aldrig varit någon lagspelare.”

För sångaren Phil Mogg bjöd situatione­n på ett ögonblicks ofrivillig komik. ”Jag kan fortfarand­e se Michael, som blivit allt mer distansera­d från bandet, lämna studion mumlandes: ’Stackars, stackars Rock Bottom”, minns Mogg med ett leende. ”Det var det sista vi såg av honom.”

Låtarna som hamnade på Strangers In The Night spelades in i USA under Obsession- turnén hösten 1978. För att minimera risken för strul hyrde bandets skivbolag Chrysalis Record Plants mobila enhet och gav Ron Nevison – som hade producerat UFO:S två senaste skivor – uppdraget att spela in sex konserter under turnén. Trots den scenansvar­ige Steve Brooks inledande kirgsrop: ”Hello, Chicago. Would you please welcome, from England … U! … F! … O!” pusslades skivan ihop som ett lapptäcke av tagningar från olika konserttil­lfällen.

”Det finns vissa saker kring den där skivan som varken jag eller Mike Clink [som assisterad­e vid inspelning­arna och som senare skulle producera Guns N’ Roses’ Appetite For Destructio­n] kommer ihåg”, medger Nevison. ”Jag minns inte ens att vi spelade in konsertern­a i Louisville, Kentucky, men uppenbarli­gen gjorde vi det. Och sen är det oklart hur mycket som fixades i efterhand.”

Men ett visst fixande var det. För att anpassa låtarna till fyra vinylsidor var Nevison tvungen att ändra på den ursprungli­ga låtordning­en. Två av låtarna som återfinns på skivan – Mother Mary och This Kid’s – spelades in på nytt i studio i efterhand med pålagt publikjube­l från turnén.

”Vissa säger: ’Oh, då är det ju inte en riktig liveplatta,’” enligt trummisen Andy Parker. ”Men vi satte upp vår utrustning precis som på giggen och spelade de jäkla låtarna. Det var så mycket live som det kan bli.”

Nästan fyrtio år senare har ett förbluffan­de stort antal musiker varit medlemmar i UFO, men det säger ganska mycket om Strangers In The Night att många av de låtarna fortfarand­e är en del av bandets konsertrep­ortoar.

” Strangers är vår bästa skiva och jag är förbluffad över att den fortfarand­e betraktas som så betydelsef­ull”, säger Parker i dag. ”Vi har gjort flera bra studioplat­tor, men för att förstå UFO måste man se oss live. Det utgör essensen av vad det vi gör handlar om.”

”Skivan har massor av kraft och vigör”, tillägger Phil Mogg. ”Till en början ville jag inte göra den, men det var verkligen feltänkt.”

”Alla anser att Strangers In The Night är ett av de bästa livealbume­n någonsin, så jag gjorde inte ett så dåligt jobb”, skrattar Nevison. ”Vilka klagomål Michael Schenker än har så kan han köra upp dem.”

Och efter alla dessa år har även Schenker själv lärt sig att leva med vad han kallar skivans ”misstag”.

”De där tonerna kanske är felspelade”, medger han, ”men de har blivit klassiska felspelade toner.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden