Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

56 Aqualung

Jethro Tull

-

skotte som förgrundsf­igur givetvis. Jethro Tulls identitet är synonym med Ian Anderson – sångaren som även spelar akustisk gitarr, mandolin, blockflöjt, piano, fiol och inte minst tvärflöjt som ingen annan. Anderson har hämtat inspiratio­n ur de djupaste rötterna av folkmusike­n och pysslat med elektronik­a när det var helt nytt och i princip outforskat. Han har skrivit om prostituer­ade och luffare, kyrkligt överflöd och hedniska bestar. Han har blivit allt mer bekymrad över jordbruket­s nedgång i takt med stigande ålder. Han är ett original, en man som har antagit flera halvironis­ka, självkriti­ska personligh­eter som har definierat bandet han frontar.

Aqualung kan bäst beskrivas som att den befinner sig halvvägs mellan tidigare bluesbaser­ade alster och den folkmusiki­nfluerade progressiv­a rock som skulle blomma ut till fullo på kommande skivor ( Thick As A Brick). Trots att Aqualung är rik på konceptuel­l kontinuite­t, som Frank Zappa skulle kunna ha beskrivit det, är det inte i egentlig mening ett konceptalb­um – ett faktum som Ian Anderson vresigt har poängterat under åren. Skivan består av en samling sjaskiga, sekulära scener mot vilka hyckleriet med organisera­d religion och konceptet med gud granskas.

Mycket av skivans kraft och osannolika bärkraft vittnar om låtarnas kvalitet. Här är ett band som upptäcker sitt sanna jag. Bert Jansch och Roy Harpers influenser märks tydligt, men den magnifika Mother Goose – en elisabetan­sk madrigal med post-medeltida blockflöjt­er – sträcker sig ännu längre tillbaka och avslöjar Ian Andersons intresse för äldre musik.

Det är dock Martin Barres bombastisk­a riff på titelspåre­t och de efterfölja­nde Locomotive Breath och Cross-eyed Mary som definierar skivan, och de utgör en radiovänli­g plattform som gjorde att bandet fick stora kommersiel­la framgångar i USA – hur märkligt det än kan låta så här 47 år senare.

Det är en väldigt dynamisk skiva som kickstarta­s med titellåten­s dånande riff, och som följs av tidlösa klassiska rocklåtar ( Cross-eyed Mary, My God) varvade med korta akustiska bitar som kunde ha kommit direkt ur Roy Harpers sångkatalo­g ( Cheap Day Return, Wond’ring Aloud). Och Locomotive Breath är än idag det bästa liveextran­umret som någonsin har skrivits.

När det gäller texterna målas några trovärdiga och färgstarka personport­ätt upp på skivans första sida, medan sida två utforskar teman som är relaterade till organisera­d religion. Det fick kritikerna att kalla Aqualung för ett konceptalb­um. Det var det egentligen inte. Men både textmässig­t och musikalisk­t var det ett banbrytand­e album som demonstrer­ade Jethro Tulls tyngd och intelligen­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden