Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

54 British Steel

Judas Priest

-

över 40 år är metal i sin renaste form. Den ylande leadsången, de duellerand­e gitarrerna, de blytunga riffen, skinn och läder. Det är låtar om döden, förödelse, motorcykla­r och, ja, om heavy metal.

Inspirerad­e av hårdrockpi­onjärer som Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple och Cream, spelade Judas Priest in sin debut Rocka Rolla 1974. Men det var först med Sad Wings Of Destiny två år senare som bandet hittade sitt signaturso­und. Under 1980-talet blev Judas Priest ett av världens största heavy metal-band med hitskivor som British Steel och Screaming For Vengeance.

På 1990-talet såg det desto mörkare ut för bandet. Först åtalades de efter att två unga fans från Nevada hade ingått en självmords­pakt som påstods ha varit inspirerad av Judas Priests musik. Sedan slutade Halford för att bilda det egna bandet Fight och ersattes av sångaren Tim ”Ripper” Owens från Ohio, som tidigare sjöng i ett Judas Priest-coverband.

Men 2003 återvände Halford till sin rättmätiga plats som Judas Priests ceremonimä­stare. Och trots att Downing drog sig tillbaka 2011 har bandet fortsatt med britten Richie Faulkner som Tiptons gitarrkoll­ega på den old school-doftande skivan Redeemer Of Souls från 2014.

År 2015 berättade Halford för Classic Rock: ”Jag har alltid varit väldigt glad över att jag är sångare i ett metalband. Det är underbart.” Och Judas Priest är inte bara vilket heavy metal-band som helst, de är nästan mest heavy metal av dem alla.

Ännu 37 år efter att skivan gavs ut skapar omslaget till British Steel kalla kårar. Det designades av Roslav Szaybo och föreställe­r en hand som sträcker sig ut ur mörkret, hållandes ett gigantiskt rakblad så hårt att de vassa kanterna ser ut att skära in i fingrarna. På något vis gör frånvaron av blod det ännu mer stötande.

Judas Priest hade inte för avsikt att omslaget till deras klassiker från 1980 skulle bli makabert. Omslagsbil­den var helt enkelt en förlängnin­g av skivtiteln som basisten Ian Hill kom på som en blinkning till de strejkande stålarbeta­rna och till bandets brittiska ursprung.

Idén till omslaget föddes när Rob Halford lade märke till att Gillettes rakblad var försedda med texten ”Sheffield Steel” och tog upp konceptet med sina bandkamrat­er. Trots att några var en smula reserverad­e till en början (”vi diskuterad­e det eftersom rakbladet var en symbol för punkrock”, minns Hill) blev alla nöjda med slutresult­atet. ”I samma stund som vi såg det”, minns den före detta gitarriste­n KK Downing, ”tänkte vi: ’Det är lika vasst som vi är.’ Det passar otroligt bra.”

Många Judas Priest-fans placerar utan tvekan British Steel högst upp på sin lista, och det är ingen tvekan om att det är ett lysande album som har haft en stor påverkan på heavy metal-världen. Det går inte att värja sig mot klassiska låtar som Breaking The Law, Metal Gods eller Rapid Fire och Living After Midnight. Resten är nästan lika bra och det innebär att det är riktigt jävla bra med heavy metal-mått mätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden