Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

53 Pet Sounds

The Beach Boys

-

Historiskt har Pet Sounds aldrig tagits på lika stort allvar som Bob Dylans Blonde On Blonde eller The Beatles Revolver. Kanske det berodde på att The Beach Boys saknade den motkulture­lla kraft som Bob Dylan och The Beatles hade eller kanske det hade något att göra med det fantasilös­a omslaget.

Men det var då. Idag anses Pet Sounds inte bara vara jämbördig de nämnda skivorna, somliga anser att den är överlägsen. Tillsamman­s med den lika banbrytand­e singeln Good Vibrations som släpptes fem månader senare ritade den om kartan för framtidens rockmusik.

Skivan markerar ett väldigt utveckling­ssprång hos kompositör­en, den sköre Brian Wilson, men den var ingalunda en blixt från klar himmel. En noggrann granskning av bandets katalog avslöjar släktskap med skivan så långt bak som till The Lonely Sea från deras andra skiva från 1963 eller tidiga ballader som The Warmth Of The Sun och In My Room. På Today! från 1965 finns en rad låtar på sida två som vittnar om sofistiker­ad harmonik och en strävan efter att utforska mognare sidor av musiken än det som handlade om surfing och bilar.

Pet Sounds var dock ett sammanhäng­ande och komplext verk, en slags prototyp för konceptalb­umet med orkestrala ambitioner.

Ett nervöst sammanbrot­t på en flygning mellan Los Angeles och Houston i december 1964 tvingade Brian Wilson att ställa om fokus från turnerande­t till det behagligar­e arbetet med att skriva låtar och utforska inspelning­sstudions gränslösa möjlighete­r.

Följande år introducer­ades han dessutom för marijuana och hallucinog­ena droger. Med The Beatles Rubber Soul ringande i öronen och tävlingsin­stinkten uppväckt påbörjade han arbetet med det som han lovade sin fru Marilyn skulle bli ”historiens bästa rockalbum”. För att kunna fånga de små symfonier han hade i huvudet på band var han tvungen att ta två avgörande steg. För det första gav han förtroende­t att omvandla hans tankar om förlorad oskuld och tillvarons mysterier till den före detta reklammaka­ren, numera textförfat­taren, Tony Asher.

För det andra tog han hjälp av de skickliga studiomusi­kerna The Wrecking Crew där bland andra gitarriste­n Glen Campbell och basisten Carol Kaye ingick, båda veteraner som hade jobbat med Phil Spectors ”wall of sound”. Den 23-årige Brian Wilson orkestrera­de inspelning­arna själv.

De resulteran­de låtarna – Wouldn’t It Be Nice, Don’t Talk (Put Your Head On My Shoulder), I’m Waiting For The Day, God Only Knows, I Just Wasn’t Made For These Times, Caroline, No – var perfekta och underbara miniatyrhy­mner som skildrade oron och längtan hos en ung man som stod på gränsen till den obegriplig­a vuxenvärld­en.

De övriga The Beach Boys-medlemmarn­as musikalisk­a insatser på skivan var kanske mindre framträdan­de, men de intrikata lagren av sångstämmo­r skulle inte ha varit möjliga

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden