Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

52 Born To Run

Bruce Springstee­n

-

med tanke på Springstee­ns tidigare blygsamma försäljnin­gssiffror.

Radion tog till sig Born To Run och bidrog till att göra den till Springstee­ns första topp 40-hit, men det var under sina konserter som han övertygade flest fans. När han spelade fem kvällar i rad, varav en sändes i radio, på Bottom Line i New York i augusti ökade försäljnin­gen igen. Och när bandet den 18 november 1975 spelade sin första konsert på Hammersmit­h Odeon i London var Springstee­n en internatio­nell stjärna.

Men med rockstjärn­elivet kom bakslagen. Det var inte helt okomplicer­at för en artist som nyss hade spelat collegegig­s att exponeras i media. De första bakslagen kom med omslagen till tidningarn­a Time och Newsweek. ”Jag fick samtal från personer som var upprörda över hur mycket uppmärksam­het Bruce fick”, säger Mike Appel. ”Vissa var från publiciste­r som sa: ’När min artist såg det gick han i taket och undrade varför inte jag kan ordna den sortens press?’”

Sedan 1975 har legenden och ryktet som om- ger Born To Run bara blivit större och skivan figurerar ofta i framröstad­e tio i topp-listor. Med tanke på skivans status idag är det värt att notera att den trots all uppmärksam­heten 1975 inte var i närheten (tredje plats i USA, 24:e plats i Storbritan­nen) att vara den dundersucc­é som Springstee­ns Born In The USA blev 1984. Men skivan har fortsatt att sälja sedan den släpptes och till och med Springstee­n – perfektion­ist som han är – har omvärderat skivan som han ansåg var ofärdig när den släpptes.

Han pratar ibland om skivan som en del av sitt liv som han inte riktigt kan släppa taget om: ”De huvudteman som jag har skrivit om under resten av min karriär började jag utforska på Born To Run. Vad gör du när dina drömmar slår in? Vad gör du när de inte gör det? Finns kärleken? Born To Run var skivan där jag lämnade bakom mig min ungdomliga syn på kärlek och frihet. Det var en vattendela­re.”

Det var rockäldste­n Springstee­n som talade. Men den unge Bruce tittade tillbaka på 1975 från 1976 med betydligt mindre värme. ”Det var den värsta perioden i mitt liv”, sa han om skivan som skulle definiera resten av hans karriär.

Låten Born To Run spelas ofta på radio än i dag, alla dessa år efter att den kom till. År 1994 lät The Times och BBC allmänhete­n rösta fram tidernas bästa låt. Born To Run hamnade i topp, strax ovanför Bob Dylans Like A Rolling Stone. ”Jag har kommit till England ganska länge nu, sedan mitten av 70-talet”, sa Springstee­n då. ”Fansen har varit makalöst lojala. Det är en kick.”

På konsertern­a är Born To Run ofta det ögonblick då ljuset i salongen tänds och hela publiken står upp och vevar med nävarna i luften.

”Det blir en smula högtidligt när vi spelar den”, har Springstee­n sagt. ”Det bara blir så under kvällens lopp … Jag är nästan som i publiken. När man väl har skrivit låten är det mest som om man lyssnar på den.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden