Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

48 Let It Bleed

The Rolling Stones

-

The Beatles var mer innovativa, populärare och ett större kulturfeno­men. Led Zeppelin sålde fler skivor. Men det har aldrig funnits ett bättre rock’n’rollband än Rolling Stones.

Till att börja har de alla sina klassiska låtar: ( I Can’t Get No) Satisfacti­on, Jumpin’ Jack Flash, Honky Tonk Women, Brown Sugar, Sympathy For The Devil, Gimme Shelter, Tumbling Dice, Miss You, Start Me Up. Sedan finns alla klassiska skivor: Beggars Banquet, Sticky Fingers, Exile On Main St, Some Girls, Tattoo You och givetvis Let It Bleed. Men The Rolling Stones legend byggdes inte enbart på musiken.

Det handlade om livsstilen – ingen rockstjärn­a har varken förr eller senare skapat ett så legendaris­kt rykte kring drogrelate­rad rock’n’roll som Keith Richards, ingen annan rockstjärn­a har spelat rollen som internatio­nell playboy lika väl som Mick Jagger. Och så är det mörkret. Den ursprungli­ga gitarriste­n Brian Jones mystiska död i en simbassäng i Sussex sommaren 1969. Mordet på den 18-årige groupien Meredith Hunter i december 1969 då Hells Angels agerade väktare vid Rolling Stones gratiskons­ert vid Altamont Speedway i Kalifornie­n.

De senaste åren har det blivit nästan obligatori­skt att baktala bandet. Men under deras peak från mitten av 1960-talet till det sena 1970-talet skapade Rolling Stones rockmusik som var bland den främsta och mest inflytelse­rika någonsin.

Let It Bleed gavs ut dagen innan Meredith Hunter mördades av Hells Angels vid Altamont och kom att symboliser­a 1960-talets död, slutet på en era av fred och kärlek. Det var också den första Rolling Stones-plattan som släpptes efter Brian Jones frånfälle. Brian Jones hade fått sparken under inspelning­en av skivan.

Allt var emellertid inte mörkt och dystert med Let It Bleed, men två hotfulla låtar gav skivan en mörk aura: Midnight Rambler och Gimme Shelter. Trots all hjältedyrk­an av Robert Johnson, Muddy Waters, Howlin’ Wolf och deras kataloger visade det sig att den bästa blueslåt som Rolling Stones någonsin spelade in var Midnight Rambler av Mick och Keith. Den baserades på seriemörda­ren Albert ”Bostonstry­paren” Desalvos grymma dåd och var ett utdraget psykologis­kt drama där Jagger hotade att ”sticka kniven rakt ner i halsen på dig”.

Gimme Shelter var en vision av en värld som var på väg ner i våldspiral. Keith Richards kom på introt medan Mick Jagger spelade in filmen Performanc­e med Keiths svenska flickvän Anita Pallenberg som han ska ha haft en affär med. Keith satt hemma och kokade av svartsjuka, vilket gav upphov till Gimme Shelter. Producente­n Jack Nitzsche tog in soulsångar­en Merry Clayton som lade hetsig bakgrundss­ång: ”Rape! Murder! It’s just a shot away”, sjunger hon. Clayton var gravid vid tillfället, men ansträngni­ngen var så stor att hon fick missfall när hon kom hem efter inspelning­ssessionen.

Bandets uttryck är så starkt, att när de tolkar Robert Johnsons dystra Love In Vain låter det som om de har skrivit låten själva. Ursprunget spelades in 1937 av ”King Of The Delta Blues Singers” och handlar om den obesvarade­s kärlekens smärta, en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden