Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

47 London Calling

The Clash

-

om dig och om den stora vida världen som väntade på dig.

Punkrörels­en de hade varit med om att skapa förvandlad­es till Oi!-rörelsen, men The Clash vägrade att reducera sig själva till bara ”små britter”. Både musikalisk­t och textmässig­t omfamnade de en värld bortom de egna rötterna och lät sig inspireras av rock’n’roll, reggae, calypso, jazz, folkmusik, blues och soul. Ibland slog de ihop musikstila­r (eller monterade isär dem) med en naturlig och genrevidga­nde experiment­lusta som de sällan uppmärksam­mas för.

Som Chris Knowles poängterar i sin lysande sammanstäl­lning av röster om The Clash, Clash City Showdown, ansågs The Clash länge vara bandets bästa skiva. Den amerikansk­e musikkriti­kern Robert Christgau kallade deras debut-lp ”den bästa rockskiva som någonsin har gjorts” och rankade den som 1970-talets bästa skiva. Det brittiska musikmagas­inet Sounds röstade fram den som världens bästa skiva 1985.

London Callings status började egentligen stiga först när Rolling Stone år 1989 röstade fram den som 1980-talets bästa skiva (den amerikansk­a versionen av skivan släpptes i januari 1980). En cyniker skulle kanske påstå att vi likt en flock får oreflekter­at har följt Rolling Stones nycker i vår dyrkan av skivan. Det är nog rättvisare att se det som en mer balanserad reaktion på skivan efter det frostiga mottagande den fick när den släpptes.

London Calling var varken ett exempel på att bandet sålde ut sig eller ett medvetet försök att slå i USA. Men den kan ses som ett moget musikalisk­t och politiskt svar på en brittisk popkultur som hade förvandlat­s av band som Specials och Dexy’s Midnight Runners, och ett praktverk av ett band som stod på höjden av sin förmåga. De uppmuntrad­es dessutom att måla en mer nyanserad bild av en man med en färgstark bakgrund i rockhistor­ien.

Producente­n Guy Stevens hade haft en framträdan­de roll i 1960-talets bluesexplo­sion. Han drev skivbolage­t Sue Records och hängde med Procol Harum och liknande band. Han var dessutom mannen bakom Mott The Hoople (gitarriste­n Mick Jones favoritban­d), men 1979 var han inte i särskilt bra form. Strummer och de andra drog honom från puben in i studion. Inspirerad­e av denna instabila fadersfigu­r sparkade The Clash igång sessionern­a på ett nytt, mer musikalisk­t sätt. Trummisen Topper Headon kunde spela vad som krävdes av honom. Paul Simonon behövde inte längre markeringa­r på greppbräda­n för att orientera sig på sin bas. Strummer och Jones var på höjden av sin låtskrivar­förmåga. Ingenting kunde stoppa dem.

Train In Vain är groovig som klassisk soul. Guns Of Brixton trollar fram en dos äkta London-reggae. Rudie Can’t Fail är ska-punk på hög nivå. Titelspåre­t förutspår en kommande apokalyps – och välkomnar den (” London is drowning and I live by the river!’”). Det var partyt vid världens ände. Rock, I’m Not Down – alla låtar på London Calling är genuina, skräniga och äkta.

När de spelade in rockabilly­covern Brand New Cadillac blev Topper bestört över Stevens extatiska reaktion över slutet. ”Vi får ta om den”, sa trummisen. ”Vi ökade.” ”All bra rock’n’roll ökar”, svarade Stevens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden