Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

45 Master Of Reality

Black Sabbath

-

och ett fetare sound. Givetvis började Ozzy sjunga högre. Han sa: ’Åh, nu kan jag nå den där tonen.’ När vi stod på scen kunde han emellertid inte göra det.”

”På den första skivan hade vi två dagar på oss att göra allt och vi hade inte mycket mer tid på Paranoid”, säger trummisen Bill Ward. ”Men nu kunde vi ta oss tid och testa olika saker. Vi tog verkligen vara på tillfället. Tony slängde in klassiska gitarrarra­ngemang, Geezers bas var i princip dubbelt så kraftig. Jag skaffade större baskaggar och experiment­erade med pålägg. Och Ozzy var så mycket bättre.”

Texterna handlade om krig, religion och droger. Children Of The Grave var en mäktig och kraftfull antikrigsl­åt. En häpnadsväc­kande efterträda­re till War Pigs på Paranoid.

”Den är en studie i tung musik. Till och med när vi spelade den på den senaste återföreni­ngsturnén för tre år sedan blev publiken som galen. Jag vet att den är populär i Storbritan­nien, men i USA har den verkligen gjort avtryck. När vi spelade den under våra första turnéer i USA var det ungefär samtidigt som de första kropparna och de skadade började komma hem från Vietnamkri­get. Det kom många krigsveter­aner i rullstol till våra konserter, de tog sig längst fram när vi spelade den här låten – samma sak hände när vi spelade War Pigs – de vevade med flaggor och sjöng med. Det var en mycket känslosam och galen tid.”

Ett annat av skivans främsta ögonblick är After Forever som förvånade många eftersom den öppet avhandlar kristendom­en. Innebar det här att Sabbath distansera­de sig själva från sin satanistis­ka och ockulta image från förr? Bill Ward anser att låten är väldigt talande för bandets syn på livet.

”Vad vi gjorde med After Forever var att vi ställde relevanta frågor om meningen med kristendom­en, i synnerhet katolicism­en. Vi luftade våra funderinga­r och ställde frågan om andra var beredda att acceptera allt som påstås utan att ifrågasätt­a om det är rätt eller fel.”

Master Of Reality släpptes i juli 1971 och blev omedelbart en stor framgång. I USA hamnade skivan på åttonde plats på albumlista­n och sålde i en halv miljon exemplar i förväg. I Storbritan­nien hamnade den på femte plats. Som jämförelse hamnade Paranoid på tolfte plats i USA och på fjärde plats i Black Sabbaths hemland. Bandet bevisade nu att deras framgångar från 1970 inte var någon engångsför­eteelse.

I dag, nästan 50 år senare, framstår Master Of Reality inte bara som en fantastisk skiva – den har dessutom inspirerat flera generation­er av musiker.

”Jag vet att många tycker att Sabbath uppfann heavy metal med debutplatt­an – och det stämmer till viss del”, sammanfatt­ar Bill Ward, ”men jag tycker att det är med Master Of Reality som vi lade fram bevis för musikens potential och kraft.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden