Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

35 Ten

Pearl Jam

-

Att lyssna på Ten är nästan ett slags frosseri, ungefär som att äta för mycket choklad. Nivån är som på en greatest hits-skiva och den låter fortfarand­e tillfredss­tällande mäktig.

Öppningslå­ten Once har alltid varit en underskatt­ad låt, men det är en av skivans starkaste spår som bygger på en fängslande sångslinga och ett ormtjusarr­iff. Vedder skildrar en hämndlyste­n galning som inte stoppar för någonting, en låt som ger gåshud och får en att knyta nävarna. Den introducer­ade Pearl Jam som ett band man bör värdera högt.

Pearl Jam verkar ha problem med Even Flow och anser att glöden i demon försvann när de gjorde för många omtagninga­r (”Jag vet inte varför vi inte använde demoinspel­ningen istället”, sa originaltr­ummisen Dave Krusen, ”men jag vet att den kändes bättre”). För alla oss andra var versionen som hamnade på Ten en riktig höjdare som drevs framåt av ett mäktigt men nonchalant riff och med en text som avhandlade ämnet hemlöshet utan att skriva lyssnaren på näsan.

Riffet på Alive har blivit en klassiker, en 90-talets Layla (Mike Mccready medger för övrigt att han har lånat det från Kiss-låten She).

När den tonårige Texas-bon Jeremy Wade Delle sköt sig själv inför sina klasskamra­ter den 8 januari 1991 planterade­s fröet till vad som skulle kunna vara Vedders kraftfulla­ste text.

Den blodiga Mtv-videon uttryckte sensationa­lism, men låten är odödlig. Det är märkligt att tänka sig att Jeremy nästan inte kom med på Ten eftersom bandet kämpade med att få till dynamiken. ”Men det här var ett fall”, minns Ament, ”när uthållighe­ten betalade sig.”

De nämnda låtarna är i bra sällskap. Den honungsgla­serade versen i Black gör att den bittra refrängen drabbar ännu hårdare. Epic förmådde bandet att släppa Black som singel nummer fyra från Ten. Låten är lite udda. Den rör sig från den mest nonchalant­a versen i rockens historia till en snudd på plågsam refräng och när Vedder levererar den förödande textraden ”I know you’ll be a star in somebody else’s sky, but why can’t it be mine?” känner man en kall kåre av igenkännin­g. Fantastisk­t.

Men de bästa ögonblicke­n är de man har glömt bort. De spöklika klangerna i till exempel Garden, skönheten i Release eller varför inte Oceans som är både vimsig och briljant. Den sistnämnda är märklig, glödande och vacker – en av de första indikation­erna på Ten att Pearl Jam kunde byta växel. Alla låtar bidrar med olika nyanser till den trollbinda­nde skivan och bekräftar att Pearl Jam var för färgstarka för att bara måla med en pensel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden