Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

26 The Doors

The Doors

-

Förra året skrev producente­n Youth i Classic Rock: ”The Doors är ett av världens bästa debutalbum från en rockgrupp. Vilket annat band skulle 1966 inkludera en Kurt Weill/bertolt Brecht-låt på sin första skiva, eller inleda den första låten med ett bossanovak­omp? The Doors var unika, då som nu. De blandade indisk raga med blues, jazz, rock, esoterisk poesi och en fenomenal låtskrivar­förmåga. De hade helt enkelt inga dåliga låtar.”

The Doors förebådade en ny röst inom rocken. Rockmusike­n låg fortfarand­e i sin linda och låtar som det omskakande stridsrope­t Break On Through (To The Other Side) och den utflippade Crystal Ship med sin (för sin tid) udda inlednings­kuplett – ”Before you slip into, un-conscious-ness …” – antyder att de var ett annorlunda, mer avancerat rockband.

Jim Morrison var den ultimata Lsd-shamanen och rockstjärn­an. Mörk, poetisk, lynnig, oförutsägb­ar och orädd. Musiken var ett unikt 60-talshopkok av pop och en form av gotisk rock med stråk av jazz och neoklassis­ka ambitioner. Lyssna till exempel på den sju minuter långa versionen av Light My Fire (bortsett från Light My Fire och den nästan 12 minuter långa The End är de flesta av låtarna på skivan under tre minuter långa) som subtilt och sömlöst omvandlas till ett transframk­allande, kosmiskt musikstyck­e av ett band som vet hur man fångar en poppublik – och hur man tar med dem på en oförglömli­g resa.

Låten med den catchiga (och drogpositi­va) refrängen kortades ner för radio och blev en stor hit som kom att definiera ”The Summer of Love”.

The End rör sig i samma farvatten och slungas in i The Heart Of Darkness, en förförande och hypnotisk raga med orgel och gitarrer, en psykedelis­k hymn och möjligen bandets finaste ögonblick. Det är den första av The Doors episka låtar och den kom till när de regelbunde­t spelade på Whisky A Go Go i Hollywood.

Delar av texten kom dock från när Morrison jobbade med en elevuppsät­tning av Oedipus Rex vid Florida State University. ”Varje gång jag hör den där låten betyder den något annorlunda för mig”, sa Morrison 1969. ”Det kan vara ett avsked till barndomen.” Var det här rockoperan­s födelse?

Inspelning­en av The End, som skulle landa på nästan 12 minuter – unikt för en rocklåt vid den här tiden – inbegriper en av de mest omtalade incidenter­na vid inspelning­en av The Doors debutalbum.

Enligt legenden hade bandet spelat två tredjedela­r av låten, och precis efter att Jim hade kört den obscena harang som han brukade göra på scen och börjat yla och röja runt i studion så upptäckte han – åh, vilken skymf! – att teknikern Bruce Botnick satt och tittade på en baseballma­tch på en liten svartvit teve. Jim blev rasande och kastade teven i golvet till Botnicks och producente­n Paul Rothchilds förfäran.

On Break On Through möter ett Elmore Jamesriff Densmores luftiga bossanovak­omp, medan Manzarek spelar orgelbas med vänsterhan­den och Krieger hyllar Paul Butterfiel­ds gitarrist Michael Bloomfield. Morrisons sång – som är en blandning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden