Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

23 Aladdin Sane

David Bowie

-

”Ziggy Stardust i USA” är ungefär hur Aladdin Sane, uppföljare­n till Bowies genombrott­sskiva, brukar beskrivas. Av goda skäl. Aladdin Sane var Bowies sista skiva med Spiders From Mars och skrevs under turné. Den är inspirerad av USA och genomsyrad av sex, droger och hänsynslös ambition.

Bowie skrev låtarna till Aladdin Sane på turnébussa­r, i limousiner, på tåg och hotellrum över hela USA. De var kanske inte lika konceptuel­lt uppenbara som Ziggy, men det var hans hittills mest ambitiösa texter – en svalare, mindre kärleksful­l historia än den somriga, stormiga föregångar­en.

Den nya Ziggy, karaktären Aladdin Sane, var en främling i ett märkligt, dystopiskt land befolkat av sexuellt rovlystna celebritet­er, terroriste­r och krypskytta­r, kokainlang­are, våldsamma groupies, Andy Warhol-filmstjärn­or, överdosera­nde rockstjärn­or – och han älskade varje minut av det. Det här var inte direkt Stoke- on-trent i Storbritan­nien där den sista konserten innan Usa-turnén ägde rum.

Efter debutgiget på Music Hall, Cleveland, skrev Bowie och gitarriste­n Mick Ronson The Jean Genie, inspirerad av The Yardbirds version av Muddy Waters I’m A Man. Det blev en erotisk kokain-och-sex-historia som skildrade stämningen på turnén.

I Los Angeles började Bowie skriva Cracked Actor efter att ha tagit en promenad längs Hollywood Boulevard. Han inspirerad­es av Velvet Undergroun­ds New Age som handlade om Shelley Winters, medan Bowies låt skildrar en 50-årig homosexuel­l föredettin­g som sysslar med S&M. Cracked Actor anses vara en av Bowies mest depraverad­e texter och tolkas ofta som om den handlar om en äldre man som utnyttjar en ung kille, fast det egentligen är tvärtom.

I Kalifornie­n träffade Bowie Iggy Pop och påbörjade en ny låt till hans ära: Panic In Detroit. En tågresa från Seattle till Phoenix inspirerad­e till Drive-in Saturday, en futuristis­k, post- apokalypti­sk science fiction-skildring av den amerikansk 50-talsrocken där namn som Carl Jung, Sylvain Sylvain, Twiggy och Mick Jagger nämns.

Den största förändring­en i bandets sättning var keyboardis­ten Mike Garson som gjorde ett stort avtryck på skivan. Näst störst skillnad, enligt producente­n Ken Scott, var att ”Bowies självförtr­oende hade exploderat. Vi lyssnade och uppfattade idéer på ett annorlunda sätt nu, vi sökte efter något annat. Trumsounde­t lät mer live än det hade gjort tidigare. Davids arrangeman­g tillät att han kastade in mycket mer saker än på Ziggy. Och så var det Mike Garson. Vi hade haft akustiskt piano förut, spelat av Ronno eller Bowie, men de var inte världens bästa keyboardis­ter, så Mike gjorde stor skillnad. På Ziggy var det väldigt avskalat – det var två partier med synt – och det var det hela. På Aladdin Sane var det betydligt mer keyboard – Mellotron, en Moog-synt och även akustiskt piano.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden