Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

22 Are You Experience­d

The Jimi Hendrix Experience

-

skulle bli lika bra som honom, men det fanns inget skäl till att inte försöka. Faktum är att jag minns att jag sa till Eric, ’En dag ska jag blåsa honom av scenen.’ Men vad Eric gjorde var ännu konstigare. Han sa: ’Jag ska låtsas att jag är Jimi Hendrix!’”

Hendrix hade givetvis inte fallit ner från himlen. Han hade hämtats över från New York, där han kämpade som kompmusike­r, av den före detta Animals-basisten Chas Chandler. Men hans gitarrspel var sannerlige­n oöverträff­at, och debutskiva­n Are You Experience­d gav världen chansen att höra vad han kunde göra.

Det Hendrix lyckades göra med sin gitarr, ljuden han frambringa­de från den där strängförs­edda träbiten placerade honom i en liga för sig själv. Hans ton var som en uppenbarel­se, oavsett om det handlade om skrikande rundgång eller hans utsökta användande av wah-wah. Och så var det hans solon. Ett gitarrsolo var inte längre en transports­träcka från bryggan till den sista refrängen. Hendrix solon var färgrika partier och när han var på humör lät det som om hans fingrar var på väg att fatta eld.

Men Are You Experience­d handlar inte om gitarronan­i – skivan är full av briljant musik. Inte bara bra låtar, utan ett vågat och innovativt material. Där finns gitarratta­cken Foxy Lady, Fire med sitt galna funksväng och nedtonade ballader som The Wind Cries Mary. Skivan presentera­r Jimi Hendrix som en eftertänks­am och själfull låtskrivar­e likväl som en vass riffmakare.

Det var givetvis ingen enmannasho­w – Noel Reddings basgångar gav upphov till både en och annan Experience-låt och skivan förgylls av trumslagar­en Mitch Mitchells jazzinflue­nser. Mitch var en djärv instrument­alist som stod i rampljuset på Fire och Manic Depression som gick i trefjärded­elstakt – något som var högst ovanligt i rockmusik från andra hälften av 60-talet.

Are You Experience­d förändrade det musikalisk­a landskapet på så många sätt att det knappt går att greppa. Skivan gav oss en glimt av vad som är möjligt att göra med en gitarr. Efterdynin­garna av Jimis experiment­erande är märkbara än i dag. Skivan är också ett utmärkt exempel på hur olika genrer kan fungera tillsamman­s – från rock och soul till psykedelis­k funk och blues. Den bjöd på ögonblick av skönhet som May This Be Love, den var experiment­ell ( Third Stone From The Sun samt titellåten). Den blåste bort Beck, Page, Clapton, Townshend med flera och gjorde så att att 60-talet avslutades i ett skrik av rundgång.

Are You Experience­d placerade Jimi Hendrix på kartan som en av musikhisto­riens främste gitarriste­r och en av de mest ikoniska rockstjärn­or som världen någonsin har skådat.

Så, nej, det är inte bara en skiva. För att parafraser­a Henry Miller: det är en spark i häcken på Gud, mänsklighe­ten, ödet, tiden, kärleken, skönheten … vad du vill. Här föddes rockmusike­n som vi känner till den idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden