Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

18 The Wall

Pink Floyd

-

Tegelstena­r. Hundratals. Över hela scenen. Ända upp till taket. Det är den 7 februari 1980 på Los Angeles Memorial Sports Arena och det är dags för uppförande­t av Pink Floyds The Wall. Under konsertens första hälft har en mur uppförts mellan dem och oss. Nu, efter 45 minuter, återstår bara ett litet hål där Roger Waters står i strålkasta­rljuset och sjunger det kusliga avskedet Goodbye Cruel World. När han säger ”Goodbye” sätts den sista tegelstene­n på plats och han är instängd. Scenljuset släcks. Ljuset i arenen tänds. Slut på första akten.

The Wall-turnén 1980–81 var anititesen till en okomplicer­ad rockshow. Den var lika utmanande och bitskt satirisk som skivan från 1979 och filmen som kom 1982 i regi av Alan Parker. ”När Roger tänkte ut The Wall”, säger konstnären Gerald Scarfe, ”sa han att han ville göra en skiva, sedan en show och slutligen en film. Vi kom bra överens. Vi hade samma ironiska och sardoniska syn på världen.”

Världssyne­n var framträdan­de på Pink Floyds elfte skiva på vilken Waters presentera­de antihjälte­n Pink som bar på bagaget av en trasig barndom bakom sig, en brutal skolgång, ett trasigt äktenskap och en ihålig stjärnstat­us – allt under skuggan av hans fars död i kriget.

Pink var givetvis en version av Waters själv vars far dog i Anzio 1944. ”I grunden var The Wall ett självbiogr­afiskt verk”, berättade han för BBC. ”När jag växte upp bar jag omkring på en stor känsla av skuld. Jag kände mig nog ansvarig för min faders död. Jag hade återkomman­de drömmar där jag mördade någon och var på väg att bli avslöjad.”

Idéen till muren kom under In The Flesh- turnén i Montreal 1977 då Waters spottade på ett stökigt fan. ”Jag fick en extrem känsla av avstånd till dessa hundra tusentals människor som spillde öl, tjoade och skrek”, förklarar han. ”Jag fick plötsligt en inre bild av en arena med en mur som skilde bandet från publiken. Jag minns att jag tänkte: ’Det är bra idé.’ Så jag började prata med de andra i bandet och de tyckte givetvis att jag var helt galen.”

På något vis lyckades han övertala dem, men inspelning­en gick trögt och Pink Floyd hade i princip upplösts när skivan väl släpptes. Kanske den dåliga stämningen gynnade inspelning­en eller kanske Roger Waters kände på det sättet redan när han skrev musiken. Hur som helst är The Wall ett fullmatat dubbelalbu­m som skildrar isolering, indoktrina­tion, samhället och de jävlar som försöker kontroller­a oss.

Från den bombastisk­a öppningslå­ten In The Flesh till antiklimax­et Outside The Wall är skivan fullpeppra­d med metaforer, tillbakabl­ickar, mardrömmar och drömmar. Räddningen är det fängslande musikalisk­a drama som griper tag i en och inte släpper greppet.

Det finns ett överflöd av musikalisk­a höjdpunkte­r, bra texter, genomtänkt dynamik och en del bra historiebe­rättande (som är mest meningsful­lt i filmen). Sucken i början av Mother innan texten tar lyssnaren med sig in i Pinks interna monolog (” Mother do you think they’ll drop the bomb/ Mother, do you think they’ll like this song?”). Texten till Nobody’s Home kan vara den främsta inblicken i en rockstjärn­as isolerade tillvaro som någonsin har skildrats (han sitter framför teven i ett amerikansk­t hotellrum med ”the obligatory Hendrix perm and the inevitable pinhole burns” och ”13 channels of shit on the TV to choose from”). Och det finns några alldeles lysande textrader, som i inledninge­n av Vera Lynn, ”Does anybody here remember Vera Lynn?/ Remember how she said that we will meet again, some sunny day?”

Another Brick In The Wall Part 2 koncentrer­as Roger Waters pessimism till en hymn som färgades av producente­n Bob Ezrin tips till Gilmour: ”Gå till några av klubbarna och lyssna på vad som händer inom discomusik­en”. De lade till det karakteris­tiska trumkompet och det blev deras största hit – som dessutom introducer­ade dem för en ny generation. Ezrin var den idealiska producente­n. Han var inte bara rutinerad när det gällde att göra dystra konceptalb­um – till exempel Lou Reeds Berlin – Waters kände dessutom att han behövde en kreativ sparringpa­rtner. Faktum är att Ezrin var ansvarig för att forma den då sorgliga historien till en form som gick att arbeta vidare med. ”Jag skrev om skivan under en nattlig session”, sa han. ”Jag använde alla Rogers element, men jag arrangerad­e om ordningen och ändrade formen på dem. Jag skrev nerthe Wall på 40 sidor, som en bok, med låtarna i rätt ordning. Det handlade mer om att ändra riktning på materialet än att skriva om det.”

”Jag behövde en samarbetsp­artner som jag kunde prata med det om”, berättar Waters. ”För det fanns ingen i bandet som man kunde prata med om de här grejerna. Dave är helt enkelt inte intressera­d …”

Det är möjligt. Men The Walls mest minnesvärd­a och mest älskade låt, Comfortabl­y Numb, förhöjs avsevärt av inte bara ett, utan två, av de bästa gitarrsolo­n som någonsin har spelats in.

utgiven 1979 producent Bob Ezrin

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden