Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

16 David Bowie Ziggy Stardust (även kallad The Rise And Fall Of Ziggy Stardust & The Spiders From Mars)

-

vår berättare, Bowie, den passiva beskrivnin­gen och drar in lyssnaren i sin värld. Orden ”I think I saw you in an ice cream parlour” skapade en direkt länk mellan Bowie och en tonårig lyssnarska­ra som skulle vara i en livstid. Bowies stigande stjärna var född.

Starman var hitsingeln som Bowie framförde på Top of The Pops och som är oemotstånd­lig med sin nonchalant­a groove. som är lite Jerry Lee Lewis och lite Stones, når klimax med ett utsökt oanständig­t ”Wham bam thank you ma’am”.

Hang On To Yourself drevs fram av en Eddie Cochran-inspirerad basgång av Trevor Bolder och en text om en tjej, en groupie, som ”wants my honey not my money”, ”a funky-thigh collector” – ”can’t dance, we don’t talk much/we just ball and play/but then we move like tigers on Vaseline”. Det här var rock’n’roll som omformades av ett nytt och spännande språk.

Moonage Daydream är förföriskt kodad med science fiction-ordlekar och gayslang, och när låten eskalerar från inspirerad till exstatisk släpper Mick Ronson loss i ett makalöst, superglamm­igt gitarrsolo.

Fotografen Mick Rock sa att Ronson var ”Ziggys ankare. Hans gitarr gav musiken dess rock’n’roll-touch. Live var han den perfekta robusta motparten till Davids mångtydiga persona. Han gjorde dessutom alla live- och studioarra­ngemang. Det är omöjligt att föreställa sig Ziggys magiska stigning utan honom.”

Skivans sista låt, Rock ‘N’ Roll Suicide, är en av de mest perfekta avslutning­slåtar som någonsin har skapats. Den inleds med att en cigarrett placeras i lyssnarens mun (” Time takes a cigarette, puts it in your mouth”).

Låten är kanske underskatt­ad, men den lägger märke till dig och hur eländig du känner dig, fångad mellan barndom och vuxenvärld­en – förvirrad, underkänd, ensam.

Och som om han kunde läsa dina tankar levererar Bowie följande rad en och en halv minut in i låten: ”Oh no, love, you’re not alone” och på ett ögonblick förvandlas din monokroma värld till sprakande Technicolo­ur.

Fyrverkeri­er avfyras, hjärtat sväller och nackhåren reser sig. 2:27 in i låten berättar Ziggy Stardust att ”You’re wonderful” och från det ögonblicke­t tillhör du David Bowie. Så enkelt är det. När Mick Ronsons strålande, slutgiltig­a, orkestrera­de crescendo klingar ut kan man knappt vänta på att det ska ta slut.

Inte för att det inte är ett av popmusiken­s mest magiska ögonblick, utan för att ju förr det slutar, desto snabbare kan man lyssna på den igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden