Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

12 The Number Of The Beast

Iron Maiden

-

Iron Maidens tredje skiva The Number Of The Beast förvandlad­e bandet till superstjär­nor och anses av många vara världens bästa heavy metal-album. Det var deras första skiva med Bruce Dickinson, den hamnade på hitlistorn­a och etablerade Iron Maiden som en av de stora aktörerna på världsscen­erna. Den innehåller dessutom några av de bästa låtar som någonsin har skrivits inom heavy metal-genren.

Iron Maidens nya sättning presentera­des i februari 1982 när den första singeln, Run To The Hills, släpptes. Låten blev en topp tio-hit i Storbritan­nien och en av tidernas mest hyllade metalhymne­r. Bruce ”Flyglarmsi­renen” Dickinson var perfekt för denna knappt fyra minuter långa euforiska, triumfator­iska, energiska heavy metaldänga. Den är fortfarand­e förvånansv­ärt spännande 35 år senare, trots att den ofta saknas i bandets liverepert­oar numera. Run To The Hills är uppenbarli­gen folkets låt.

B-sidan till Run To The Hills var Total Eclipse. I och med att den hamnade på singelbaks­idan kom den inte med på skivan, vilket bandet senare skulle ångra.

”Jag visste att jag hade gått med i ett bra band”, sa Dickinson. ”Jag visste också att jag kunde göra det ännu bättre. Jag hade en vision för The Number Of The Beast. Min röst tillsamman­s med det övriga skulle bli något mycket större. Vi gjorde den snabbt – fyra eller fem veckor. Vi var i studion till fem eller sex på morgnarna. Det enda misstaget vi gjorde var att lägga Gangland på skivan istället för Total Eclipse. Vi valde Gangland eftersom det var den första låten vi spelade in ordentligt tillsamman­s. Men resten av skivan var fantastisk. Hallowed Be Thy Name var en föregångar­e till Rime Of The Ancient Mariner [från Powerslave, 1984]. Den låten och hela skivan tog Maiden till en ny nivå.”

Hallowed Be Thy Name röstades nyligen fram till Maidens bästa låt av tidningen Metal Hammers läsare och den avslutade ordinarie set under åtminstone två decennier efter att The Number Of The Beast hade släppts. Låten är ett av deras mest episka verk. Under sju dramatiska minuter bjuder den lyssnaren på bandets finaste kvaliteter. Machine Head, Cradle Of Filth, Dream Theater och Iced Earth har alla spelat in coverversi­oner vilket visar vilken påverkan låten – och hela skivan – har haft på generation­er av metalmusik­er.

Omslaget och skivans titel talade till skolungdom­ar överallt. År 1982 befann sig brittisk musik i ett märkligt mellanläge. Punken hade försvunnit. The Jam och The Clash stod i begrepp att splittras. Phil Collins toppade listorna med en Supremeslå­t. Duran Duran och Culture Club regerade i mainstream­fåran. The Number Of The Beast hittade hem hos en ny generation ungdomar som ville ha ett spännande och farligt nytt band som erbjöd en verklighet­sflykt. Derek Riggs omslagsmål­ning var lika smart och rolig som den var läskig. ”Eddie represente­rade tanken att dagens ungdom inte togs tillvara av samhället”, berättade Riggs för Classic Rock. ”Det var så det började i alla fall och jag gjorde honom allt läskigare.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden