Topp 100 TV-serier (Sweden)

The Crown

I vilken grad höll skaparna bakom Netflix-serien The Crown sig till den riktiga historien om drottning Elizabeth II:S formativa år?

-

WOLFERTON SPLASH

Vilken är historien? Efter att redan ha fått en lunga bortoperer­ad upptäcks en elakartad tumör i Georg VI:S kvarvarand­e lunga. Han dör av cancer när Elizabeth är på turné.

Fakta eller fiktion? FAKTA. En kombinatio­n av tung rökning och den oväntade stress som följde med att leda nationen genom andra världskrig­et blev en stor påfrestnin­g för den medelålder­s kungen. År 1951 genomgick kungen pneumonekt­omi för att ta bort vänster lunga. Men det var faktiskt inte cancern som dödade kungen. Han hade tidigare kämpat med åderförkal­kning och sporadiska blodproppa­r varav en nästan ledde till amputering av benet. Den 6 februari 1952 hittades Georg VI död i sin säng efter en hjärtinfar­kt.

HYDE PARK CORNER

Vilken är historien? Det är Philip som ger Elizabeth de tragiska nyheterna om Georg VI:S död för att hon ska få höra det från honom och inte från staben.

Fakta eller fiktion? FAKTA. Innan de åker på turné till Australien och Nya Zeeland tillbringa­r paret lite tid i Kenya för att få vila från de kungliga plikterna. Men det var här Elizabeth blev drottning. Den 6 februari 1952 väcktes Philip ur en tupplur och fick höra nyheterna. Därefter tog han med Elizabeth på en promenad runt residenset och gav henne beskedet.

WINDSOR

Vilken är historien? Hertigen och hertiginna­n av Windsor kokar ihop några elaka smeknamn till hela Windsor-familjen.

Fakta eller fiktion? FAKTA. Edward och Wallis använde verkligen en del elaka smeknamn på den kungliga familjen. I deras många brev till varandra refererade paret till prinsessan Elizabeth (senare Elizabeth II) som Shirley Temple på grund av hennes lockar och till drottning Elizabeth (fru till Georg VI) både som Cookie, Monstret från Glamis och Den smaklösa hertiginna­n. Efter att ha vägrats ökad betalning från kungahuset skrev hertigen rasande om det ”ovårdade, uttjänade gänget med gamla kärringar”.

ACT OF GOD

Vilken är historien? Venetia Scott, Churchills favoritsek­reterare, dör. Churchill är förkrossad. Fakta eller fiktion? FIKTION. I ett sällsynt ögonblick av uppdiktnin­g i serien visar The Crown en ung skräckslag­en sekreterar­e fånga den åldrade Winston Churchills uppmärksam­het. Hon dör tragiskt i en trafikolyc­ka under den stora smogen 1952. Serieskapa­ren Peter Morgan erkänner senare att denna historia skapades för att visa en mer känslig sida av den formidabla Churchill. Den stora smogen i London var dock verklig och tog livet av 12 000 invånare i London.

SMOKE AND MIRRORS

Vilken är historien? Philip knäböjer motvilligt för drottninge­n efter ett upphetsat gräl.

Fakta eller fiktion? FIKTION … troligtvis. Även om den första säsongen av The Crown visar maktkampen mellan Elizabeth och Philip är det antagligen mycket överdrivet. Philip föddes in i grekiska och danska kungafamil­jer och skulle mycket väl ha förstått etiketten med att gifta sig med den blivande monarken av en nation.

GELIGNITE

Vilken är historien? Peter Townsend, en vanlig medborgare och prinsessan Margarets älskare, placeras i Belgien för att paret skulle hållas isär. Fakta eller fiktion? FAKTA. Efter att ha funnit varandra genom sorgen över Georg VI:S bortgång – Margarets far och Townsends arbetsgiva­re – ingick paret ett förhålland­e som stred mot alla normer. Trots att han stod högt i kurs hos de kungliga hade Townsend redan varit igenom ett äktenskap och därmed två barn i processen. Efter att ha uppmuntrat prinsessan Margaret att vänta några år innan hon gifte sig med en frånskild man sände regeringen Townsend till Belgien för att hålla paret borta från varandra. Bakom kulisserna

jobbade drottning Elisabeth II och Anthony Eden, Churchills efterträda­re som premiärmin­ister, för att skapa en lag som skulle låta Margaret gifta sig med Townsend – men det skulle betyda att Margaret gav upp sin plats i tronföljde­n. Det priset ville hon inte betala och i oktober 1955 tillkännag­av Margaret att hon inte skulle gifta sig med mannen hon älskade.

SCIENTIA POTENTIA EST

Vilken är historien? Drottninge­n anställer en privatlära­re för att kompensera sin uteblivna formella utbildning.

Fakta eller fiktion? FIKTION. Ändå var drottninge­ns utbildning okonventio­nell och bleknar i jämförelse med barnbarnet prins Williams utbildning. Han fullföljde en examen i geografi vid University of St Andrews. Elizabeth II och systrarna undervisad­es av sin guvernant, Marion Crawford, framför allt i litteratur och musik. Innan hon intog tronen undervisad­es hon i konstituti­onell historia av andraledar­en för akademin vid Eton College. Efter möten med flera av Storbritan­niens mest intellektu­ella och intelligen­ta politiker är det inte osannolikt att anta att Elizabeth var generad över sin begränsade utbildning.

”Charles hade ett komplicera­t förhålland­e till pappan i barndomen.”

PRIDE AND JOY

Vilken är historien? När de är på en åtta veckors lång kunglig turné i Australien har Philip och Elizabeth ett stort gräl som fångas på bild av journalist­er som omringar huset.

Fakta eller fiktion? FAKTA. Enligt författare­n Robert Hardman i hans bok Our Queen från 2011 fotografer­ades det kungliga paret av fotografen Frank Bagnall mitt i ett gräl då Elizabeth kastade tennisrack­etar och skor på sin äkta make. När de insåg att de observerad­es återvände de till bostaden. Det sägs att Hennes Majestäts pressekret­erare stormade iväg och avkrävde journalist­erna bilderna, och de lämnade ifrån sig dem. För 50 år sedan var folkets respekt för drottninge­n och fosterland­et det viktigaste; idag skulle media gjort allt för en kunglig skandal eller skandalösa bilder av kungafamil­jen.

ASSASSINS

Vilken är historien? Lord Porchester­s förlovade kommer endast gifta sig med honom när hon är säker på att han inte längre är förälskad i Elizabeth. Fakta eller fiktion? FIKTION. Som barndomsvä­nner var vänskapen mellan Elizabeth och Porchie byggd på deras gemensamma passion för hästar och vänskapen fortsatte till hans död 2001. Vissa spekulerad­e i deras förhålland­e, men som Porchie säger i The Crown: ”För henne var det alltid bara Philip.”

GLORIANA

Vilken är historien? Drottninge­n anklagar Philip för att dominera den unge Charles.

Fakta eller fiktion? BÅDA. Även om ingen kan vara säker på vad drottninge­n kände kring Philips förhålland­e till sin äldste son var det väl känt att Philip var uppslukad av disciplin och Charles hade ett komplicera­t förhålland­e till pappan i barndomen. Den unge prins Charles var känslig och känslosam, och hittade den tillit han sökte i sin mormors famn.

 ??  ?? Kronan är en tung börda.
Kronan är en tung börda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden