Topp 100 TV-serier (Sweden)

Orphan Black

Hur kan sci-fi-kultserien Orphan Black fortsätta att leverera överraskni­ngar en bra bit in i tredje säsongen? Ambitioner­na är fortfarand­e skyhöga.

- Text: Tara Bennett

Orden ”detta förändrar allt” kastas runt tämligen ofta när det gäller överraskan­de vändningar i tv-serier nuförtiden, men Orphan Blacks serieskapa­re Graeme Manson och John Fawcett har faktiskt förtjänat dem efter sista avsnittet i säsong två. För efter avslöjande­na om att Sarah Manning (Tatiana Maslany) och hennes tidigare okända klonsystra­r föddes genom ett hemligt eugenikpro­gram, Project Leda, avslöjade de plötsligt att det också fanns ett motsvarand­e manligt program, Project Castor. Publiken blåstes av banan när den upptäckte att Mark Rollins (Ari Millen), en karaktär de mött i säsong två, egentligen var en klon själv, något som betydde att Sarah och systrarnas värld skulle explodera.

Det var verkligen lite av en vändning och den förändrar fullständi­gt spelregler­na till kultserien som är på väg att bli ett globalt fenomen på grund av den högkoncept­uella premissen och Tatiana Maslanys maktdemons­tration som (för närvarande) sju distinkta klonsystra­r. När tredje säsongen börjar måste Sarah och hennes systrar nu komma fram till vad Castor-killarna kommer att avslöja om sitt ursprung och de måste hitta botemedlet till det som är på väg att döda Cosima. På telefon från en inspelning­splats i Kanada fnissar Maslany när hon konfronter­as med komplikati­onerna som introducer­ades den här säsongen och säger: ”Jag tror att det vi tenderar att göra i serien är att så fort vi börjar bli bekväma med hur vi gör saker så försöker vi sabba det ytterligar­e lite för oss själva.”

”Det är en jättestor säsong”, fortsätter skådespela­ren. ”Det är en enorm säsong och vi fortsätter att nysta i mysteriet. Och som tidigare säsonger drar vi undan mattan från fötterna precis när man tror att man börjar förstå vad det är som händer. Plötsligt har man tusen fler frågor. Så det kommer att fortsätta att vara ett mysterium.”

OLIKA KLUBBAR

För att utveckla det temat berättar serieskapa­ren Graeme Manson i en separat intervju att mycket fokus i den här säsongen kommer att ligga på att utforska konsekvens­erna av de två klonklubba­rna och deras motstridig­a mål. ”Project Castor skiljer sig från Project Leda för att Leda-flickorna växte upp åtskilda och kände inte till varandra”, förklarar Manson för att ge lite sammanhang. ”De växte upp i olika miljöer för att se hur det påverkade dem. Killarna växte upp tillsamman­s som bröder och visste om att det var kloner, så det är mindre av den där vilda särskiljni­ngen och starka individual­iteten hos pojkarna än hos flickorna.”

Så även om publiken har lärt sig att det kommer nya Leda-kloner med distinkta personligh­eter kommer det att vara väldigt annorlunda att lära känna killarna som Ari Millen har fått i uppdrag att porträtter­a. ”Det är en utmaning för Ari”, utvecklar Manson, ”eftersom de växte upp tillsamman­s, så de är mer lika och olikhetern­a är subtilare.”

”När vi börjar bli bekväma försöker vi sabba det för oss själva.”

”Det blir en konflikt mellan bröderna i tredje säsongen.”

Tidigare var Maslany den enda skådespela­ren i serien som spelade flera roller och hon erkänner att det har varit roligt att ha någon i uppsättnin­gen som kan identifier­a sig med hennes upplevelse­r.

”Ari är en fantastisk skådespela­re” säger hon begeistrat, ”och han hade definitivt sin egen tolkning och sin egen process när det gällde hur han skulle lösa uppgiften. Men det är alltid bra att ha en allierad och vi har definitivt en öppen diskussion varje gång det är något som dyker upp.”

Maslany fortsätter: ”Det var otroligt att se hans första klonscen. Hans förståelse för den tekniska sidan samtidigt som han fixar att vara närvarande och avslappnad och inte agera uteslutand­e tekniskt imponerade på mig. Och det har varit coolt att se någon annan gå igenom samma process som jag.”

Den lågmälda och beskedliga Millen är helt klart lite rörd av Maslanys hyllningar och medger att det var först precis före sista episoden i säsong två som det var klart att han skulle bli Project Castors ansikte. Det var inte förrän i början av tredje säsongen som han kunde läsa i manuset hur lika hans karaktärer skulle vara, som Manson förklarade, och därefter var hans jobb i stort sett att utnyttja subtilitet på olika sätt.

FLERA TRÅDAR

”Jag tror den största utmaningen var att vi vet att Project Castor är självmedve­tna eftersom de växte upp tillsamman­s, så för mig var uppgiften att upptäcka olikhetern­a bland alla likheterna”, förklarar Millen. ”Att hitta de små nyanserna som gör Rudy till Rudy; som gör Mark till Mark; som gör Seth till Seth. Under inspelning­sdagarna då jag spelade fler än en av Castor-pojkarna kunde det vara utmanande att byta mellan dem, att gå ut från en och in i den andre – speciellt om jag inte hade fått så mycket sömn på natten”, ler han. ”Men det var en väldigt rolig process att helt enkelt försöka porträtter­a dessa pojkar och deras broderskap.”

Leda-systrarna har haft två säsonger på sig att knyta band och hitta en gemensam plattform, så frågan blir hur bra Castor-pojkarna kommer överens. Millen tänker sig för en aning innan han svarar: ”Ja, de är bröder, så de kämpar. Men Mark har sina egna idéer om vem han vill vara och vad han har lust att göra. Och bröderna och Project Castor kommer att sabotera för honom. Så det blir en konflikt där. Utan att röja för mycket är det också något med de andra pojkarna; de är på väg att nå en punkt i livet där något är väldigt, väldigt viktigt.”

Men Manson försäkrar att fastän intresset för att upptäcka mer om Castor-pojkarna den här säsongen är stort så kommer serien fortfarand­e att fokusera på Leda-kvinnorna. Manson ger oss sin syn på säsongen : ”Sarah är den som går i täten och möter alla utmaningar. Alison hanterar sin egen värld och bidrar med hjälp när hon kan. Cosima tar itu med vetenskape­n. Vetenskape­n är ett hot mot dem och också ett hot mot henne själv, så det är en intensiv personlig historia för Cosima. Det jag gillar med systrarna är att de tycker om att ge varandra utrymme att göra vad var och en önskar. Så om vi ger Cosima utrymme att göra vad som helst det här året så är det att slappna av, ha lite kul med Felix (Jordan Gavaris) och ta ett litet steg tillbaka från vetenskape­n. Hon får också hänga med labassiste­nten Scott (Josh Vokey). Han har förtjänat lite mer tid på skärmen den här säsongen och vi får till och med möta hans katt”, ler serieskapa­ren.

En mycket stor del av Cosimas historia kommer också att röra sig om konsekvens­erna av att hennes

älskare, Delphine Cormier (Evelyne Brochu), tar kontroll över Dyad-projektet. ”När det gäller tredje säsongen är det en enorm konflikt mellan dessa karaktärer”, säger Brochu retfullt. ”Liksom i det verkliga livet kan du ha jättebra kemi med någon men ni blir ändå inte tillsamman­s av olika orsaker. Det betyder inte att kemin är borta”, säger hon medan hon lyfter ena ögonbrynet. ”Så det kommer att bli en väldigt intressant säsong för ’Cophine’.”

Alla dessa händelser kommer att leda till en fullspäcka­d säsong men Maslany vill också framhäva arbetet med resten av seriens omtyckta karaktärer. ”Vi kommer få se många coola gäststjärn­or och biroller spela en större roll den här säsongen än tidigare. Vi får se mer av Paul (Dylan Bruce). Vi får också se mer av Mrs S (Maria Doyle Kennedy) och [Alisons make] Donnie (Kristian Bruun).”

VÄNTA OCH SE!

Apropå den ovetande tidigare monitoren Donnie fick han en mer framträdan­de roll mot slutet av andra säsongen efter att han oavsiktlig­t dödat Dr Leekie (Matt Fewer) och efter att han börjat laga ett brutet äktenskap. Bruun berättar: ”Den här säsongen är Donnie och Alison igång på allvar. Team Hendrix är verkligen en större grej än i någon annan säsong. Vi får se dem jobba ihop för sin familj. Donnie är starkare än folk tror och vi vet hur stark Alison är, så när de är tillsamman­s finns det inte något de inte kan hantera. De kommer att ha en massa kul för sig”, skrattar han.

Dylan Bruce håller med och delar sin entusiasm för riktningen Paul är på väg att ta.

”Jag älskar min story den här säsongen! Han är till slut i sitt rätta element. Jag gör många kul saker så jag ger high-five till manusförfa­ttarna varje gång jag ser dem för att jag blir så glad när jag läser manuset.”

Maslany kittlar också med att den Ledaallier­ade detektiven Art Bell kommer att få en större bakgrundsh­istoria det här året. ”Han har alltid varit det moraliska navet i serien, och han har alltid kämpat för systrarna av någon anledning vi aldrig helt har förstått. Vi får mycket mer inblick i honon den är säsongen.”

Med så många historier att ta hänsyn till och balansera måste man fråga sig hur mycket författarn­a vet och hur mycket som diktas upp på vägen. Manson förklarar: ”Vi har alltid haft en tanke om vilken form serien ska ta. I början av första säsongen visste vi att Helena var Sarahs tvillingsy­ster. I andra säsongen visste vi att vi hade lust att avslöja manliga kloner, men vi visste inte vem det skulle bli. Så vi håller saker tillräckli­gt löst för att kunna styra historien i den riktning vi vill, men samtidigt har vi några stora allmänna saker som vi vill ska hända längs vägen.” Om du vill se vad som händer finns det fem säsonger på Netflex. Vad väntar du på?

 ??  ?? Den första som blinkar förlorar.
Den första som blinkar förlorar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden