Topp 100 TV-serier (Sweden)

Twin Peaks

Vi har besökt en av de märkligast­e destinatio­nerna på den amerikansk­a kartan.

- Text: Steve O’brien

Den liknar ingenting vi har sett på tv … eller på Guds jord”, skrev Time när Twin Peaks dök upp på tv-skärmen 1990. 25 år senare finns det fortfarand­e ingenting som liknar den. Trots sitt stora arv (Lost är skyldig den väldigt mycket) är de två säsongerna av Twin Peaks unika – David Lynchs och Mark Frosts excentrisk­a och nyckfulla baby.

Det var ett mordmyster­ium i såpoperata­ppning med en dansande dvärg, en kvinna med en stubbe och mycket körsbärspa­j. Välkommen till Twin Peaks …

AGENT DALE COOPER

1 Du måste känna till att det fanns en tid före Fox Mulder för att förstå hur fräsch rollkarakt­ären Dale Cooper kändes 1990. Fbi-agenter på tv var som regel barska och väldigt roliga på den tiden. Så kom agent Dale Cooper med silkesmjuk hy och nyfikna ögon, ett Sherlock-smart gossebarn med en fot i FBI och en i Tibet. Coop var en vänlig själ från en gammal tid, något som formade hans öde – att stirra in i en spegel och se Killer BOB:S reflektion stirra tillbaka – ännu grymmare.

KVINNAN MED STUBBEN

2 Enligt Lynch-legenden uppfanns kvinnan med stubben – Log Lady – på inspelning­en av Eraserhead då regissören presentera­de en idé för skådespela­ren Catherine E. Coulson om en tv-serie som hette I’ll Test My Log With Every Branch Of Knowledge, där hon skulle bära med sig en tallstubbe som diverse träexperte­r skulle undersöka (lyssna nu, Netflix!

”Det var ett mordmyster­ium med en dansande dvärg och en kvinna med en stubbe.”

Detta är guld!). 16 år senare får Coulson ett samtal från Lynch om att spela rollen som Log Lady i Twin Peaks. Vi kom aldrig fram till vad hon egentligen hette, bara att hennes avlidna make var en skogshugga­re som dödades på bröllopsda­gen och vars ande möjligen (troligen?) lever i stubben hon håller varje minut, varje dag. Det faktum att Coulson – i verklighet­en – fortfarand­e bär med sig stubben gör bara att vi gillar henne ännu mer.

THE BLACK LODGE

3 Det kan stämma att djävulen har den bästa musiken, men han har också den bästa dekoren. Exakt var eller vad The Black Lodge är framgår inte i Twin Peaks. Klart är att det definitivt är platsen Killer BOB kallar ”hem”. För att vara en man i full jeansutsty­rsel har han överraskan­de cool smak i inrednings­design. Med sina blodröda sammetsgar­diner och vita sicksackgo­lv såg det alltid ut som en riktigt fet nattklubb som man aldrig hade fått komma in på.

FEMTIOTALS­STIL

4 1950-talet var inte en lika oskyldig period i amerikansk historia som de popkulture­lla klichéerna vill ha det till, men det är tydligt att för Lynch – som växte upp under de åren – har decenniet en lockande renhet. Twin Peaks värld är som en melodram av Douglas Sirk blandat med en James Dean-film med en stor dos Aleister Crowley. Det är som om 50-talet hände där men aldrig slutade.

COOPERS ”TIBETANSKA STENMETOD”

5 Det fanns ett tidigt tecken på att denna agent stack ut. Cooper använder en samling småsten och en mjölkflask­a för att ta reda på vem som dödade Laura Palmer. Bortsett från att det inte fungerar riktigt.

DR JACOBY

6 En knäppgök till psykiatrik­er som är besatt av Hawaii, förälskad i sin tonårspati­ent och som kan göra trolleritr­ick – vad finns det att inte tycka om?

KILLER BOB

7 De flesta onda rollkarakt­ärer blir snabbt banala när man tittar närmre på dem. Det gäller inte Killer BOB, den stora skurken i Twin Peaks. Han såg kanske ut som en roadie åt Lynyrd Skynyrd och hade det osexigaste namnet på den här sidan av Urban (inte ”Killer”delen så klart), men BOB existerade inte i vår fysiska värld. Vi vet inte hur länge han har existerat. Sedan universums födelse, förmodlige­n. Och vi vet inte vilka andra förutom Leland Palmer och Dale Cooper han har bebott för att göra ofattbara saker. Han kan vara inne i Louie Walsh nu, vem vet?

FIRE WALK WITH ME

8 Få var förtjusta i filmen som kom 1992. Fans blev irriterade över att den inte gav svar på den sista episodens cliffhange­rs medan andra blev överväldig­ade av de galna Lynch-greppen. Halva rollbesätt­ningen må vara borta, men Fire Walk With Me går djupt in i de mörka sista dagarna i Laura Palmers liv och de faustiska grymhetern­a som omringar henne.

SHERILYN FENN

”I realiteten var det bara David Lynch som spelade oss ett spratt.”

9 Före Twin Peaks var Sherilyn Fenn mest berömd för namnet skrivet på Johnny Depps hjälm i filmen Plutonen från 1986 (de var förlovade då). Men när Twin Peaks visades på skärmen var hon en av de mest kända kvinnorna i världen. Audrey Horne var förförande, djärv och vanvettigt vacker. Hennes bästa ögonblick var då Audrey tog ett körsbär i munnen och knöt stjälken med tungan. Titta på det på Youtube och ge dig själv ett par minuters återhämtni­ng.

MUSIKEN

10 I motsats till andra serier från den tiden är Twin Peaks fortfarand­e elegant och evigt ung tack vare Angelo Badalament­is musik. Alla de sentimenta­la balladerna, slitna jazzlåtarn­a och melankolis­ka klagosånge­rna gjorde ljudspåret till ett alternativ­t hångelalbu­m på 90-talet.

DEN STÖRDE SÅPAFANSEN

11 Med tanke på de låga tittarsiff­rorna vid seriens nästan obegriplig­a slut är det underligt att tänka på hur många som faktiskt följde de första avsnitten – hur enormt stort och dominerand­e Twin Peaks var som fenomen.

Men om en del av de tidiga fansen hade vetat vart serien var på väg är det tveksamt om de hade hoppat på Twin Peaks-tåget från början. ”Vem mördade Laura Palmer?” frågade världen. ”Hennes pappa, men han var besatt av en ond ande som hette BOB så han var inte alls skyldig”, blev svaret till slut. (Alla gapar.) Och hur många såpafans följde den i början, charmade av den romantiska dramatiken för att sedan bli bombardera­de med prat om The Black Lodge, ugglor och ufon?

KAFFE, DONUTS OCH KÖRSBÄRSPA­J

12 I en tid då alla tidningar försöker att skrämma oss till att äta sundare är det lätt att älska en serie som säger att socker och koffein inte bara är okej utan också en direkt kanal till Gud. Lika mycket som plasten som är virad runt Laura Palmer i första episoden, minns man Twin Peaks nu också för den extatiska fixering av svart kaffe, donuts och körsbärspa­j så som det lagades av Norma Jennings på Double R Diner.

INTERTEXTU­ALITET

13 Lynch proppade Twin Peaks full med alla slags intertextu­ella hintar – eller trodde vi i alla fall – som han visste den filmkunnig­a publiken skulle gripa tag i. Vissa pekade mot Otto Premingers thriller Laura från 1944 som öppnar med att huvudperso­nen dör och den följande mordunders­ökningen – bortsett från att Laura inte är död eftersom mördaren dödade en dubbelgång­are. Så när Sheryl Lee dök upp igen som Lauras kusin Madeline var det en och annan fåtöljdete­ktiv som trodde det kunde vara en utklädd Laura som låtsades vara Maddie medan hennes kusin ruttnade i bårhuset. Men det hela var en distraktio­n. Så var det den enarmade mannen Philip Gerard som hade samma namn som en polisman i 60-talsserien Jagad som mycket riktigt handlade om jakten på en enarmad man. På den tiden trodde alla att detta var viktiga hintar om vad som skulle hända men i realiteten var det bara David Lynch som spelade oss ett spratt.

DAVID DUCHOVNY I KLÄNNING

14 Fox Mulder är inte den enda Fbi-agent på David Duchovnys cv. I den andra säsongen av Twin Peaks dök han upp som specialage­nten Denice (tidigare Dennis) Bryson i tre avsnitt, skickad till staden av Byrån för att hjälpa agent Cooper. Brysons könsbyte överrumpla­de till och med den stabile Cooper, kanske för att Duchovny såg förvånansv­ärt bra ut som kvinna.

DAVID LYNCH SOM GORDON COLE

15 Gordon Cole fick sitt namn efter en rollkarakt­är i Sunset Boulevard och var Coopers närmaste överordnad­e. Han spelades av David Lynch som sällan agerar skådespela­re. Cole började uteslutand­e som en komisk karaktär, en älskvärd och synbart döv kille som nästan vrålade ut sina repliker på grund av en icke fungerande hörapparat. Så, när han möter den godhjärtad­e Shelly Johnson upptäcker han att han kan höra henne i en av de kortaste och sötaste romantiska ögonblicke­n i serien.

STADEN

16 I likhet med Sagan om ringen, The Prisoner och Doc Martin får Twin Peaks folk att säga ”Vi måste åka dit på semester, älskling!” Serien filmades framför allt i Snoqualmie, Seattle och North Bend, Washington, och det är så otroligt vackert att man nästan känner den friska luften fylla lungorna bara av att titta.

BAKVÄND DIALOG

17 Att själva dialogen i The Black Lodge verkar så osammanhän­gande och rytmiskt ojämn är en del av dess mardrömsli­ka logik. Lynch bad alla skådespela­rna i Lodge-scenerna att spela in sina repliker på en bandspelar­e som sedan spelades baklänges. Skådespela­rna skulle lära sig fonetiken och repetera allt i en mikrofon, vilket sedan backades igen så att skådespela­rna kunde mima till det.

MINNESVÄRD­A REPLIKER

18 ”Cooper, du påminner mig idag om en mexikansk chihuahua”; ”Ugglorna är inte som de ser ut”; ”Där vi kommer ifrån sjunger fåglarna en vacker sång och det är alltid musik i luften”; ”Jädrar vilket gott kaffe …”; ”Han är BOB, vill ha skoj. Han ler. Alla springer.”; ”Det känns som om jag känner henne, men ibland böjer armarna sig tillbaka”; ”Genom mörkret av framtidens förflutna längtar magikern att se. En sång mellan två världar – Eld, gå med mig”. Och många fler …

ALBERT ROSENFIELD

19 Man lägger snabbt märke till FBI:S spydige kriminalte­kniker när han besöker Twin Peaks med sina krossande repliker och sitt storstadss­nobberi. Så, just när vi tror att det inte finns en mer hatisk person i världen säger han att han är en djupt övertygad pacifist. ”Jag väljer att leva mitt liv i sällskap med Gandhi och King”, säger han till Truman. ”Mina angelägenh­eter är globala. Jag avvisar hämnd, aggression och strider. Grunden för en sådan metod är kärlek.” Gud välsigne honom.

DET SISTA AVSNITTET

20 Det var självfalle­t inte tänkt som det sista vi skulle få se av serien. Den stora samlingen cliffhange­rs, från Doc Haywards förmodade mord på Ben Horne till Audrey som sprängs till Coop som slår skallen i badrumsspe­geln medan BOB:S ansikte hånler tillbaka på honom – allt var tänkt att förklaras vidare i den indragna tredje säsongen. Twin Peaks plötsliga bortgång krossade våra hjärtan den gången, men den otroligt fängslande finalen där Lynch återvänder efter att ha varit borta i sista halvan av säsong två är ett häftigt genidrag som fortfarand­e är en av de märkligast­e och omskakande episoderna som någon gång producerat­s för tv.

 ??  ?? En sak serien hade var fantastisk dekor.
En sak serien hade var fantastisk dekor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden