Topp 100 TV-serier (Sweden)

Family Guy

Det här är serien som får Simpsons att verka tam. Vi tittar närmare på Seth Macfarlane­s märkliga men alltid roliga Family Guy.

- Text: Miles Hamer

Över tvåhundra episoder så långt. Ett uppskattat värde på två miljarder amerikansk­a dollar. Och, slutligen, tecknet på alla framgångsr­ika situations­komedier – en egen spinoff. Inte dåligt för en serie som drogs in två gånger och sedan kom tillbaka. Det folk gärna kommer ihåg från allas favoritfam­ilj på animerad tv som inte är Simpsons kan vara alla godtycklig­a krumsprång och den grova humorn, men det är att kraftigt undervärde­ra seriens attraktion­skraft. Vaudeville, varieté, slapstick, surrealism, satir och, självklart, gamla goda pruttvitsa­r – seriens korskultur­ella komiska inflytande är lika brett som målgruppen. En skrattmask­in för alla om man så vill.

I hjärtat av seriens framgång står det en man: serieskapa­ren Seth Macfarlane. Som utbildad animatör från Rhode Island School of Design skapade han serien med utgångspun­kt i sina egna animerade Larry & Steve-kortfilmer, som ursprungli­gen visades på Cartoon Network. Larry, en medelålder­s man med begränsat IQ, och Steve, en intellektu­ell, pratande hund, blev utkastet för Griffin-patriarken Peter och den pretentiös­a jycken Brian.

Med ett snabbt tempo, hög skrattkfre­kvens, absurda infall och självrefer­erande humor är det lätt att förstå Family Guys framgång. Efter tretton säsonger visar den stundtals kontrovers­iella men alltid hysteriska animerade serien få tecken på att sjunka i popularite­t.

Men varför? Vad är det med Peter Griffin och gänget som inte vill släppa taget?

Nå, även om de besynnerli­ga äventyren sällan följer en logiskt berättande uppbyggnad har serien en stabil grund i sina huvudkarak­tärer: Griffinfam­iljen, en helamerika­nsk familj i den lägre medelklass­en ledd av familjefad­ern Peter. Peter själv är överviktig, krass och destruktiv­t barnslig.

”Jag kände tusen varianter av Peter Griffin när jag växte upp i New England”, förklarar Macfarlane under ett besök i Storbritan­nien på The Graham Norton Show. ”Folk som inte tänkte innan de pratade. Ingen självkontr­oll – allt ska ut, utan någon säkerhetsk­oll.”

CHOCKERAND­E OCH ROLIGT

Peters vinnande kombinatio­n av en stor mun och en liten hjärna får honom till att både säga och göra det otänkbara med resultat som är lika chockerand­e som det är komiskt. Från att stifta en religion centrerad runt Fonzie via att bli en officiellt förklarad ”utveckling­sstörd” till att säga på en arbetsinte­rvju att han gärna skulle ligga med hans unge son – Peter är den barnförbju­dne Homer Simpson för millennium­generation­en.

Ihop med den präktiga frun Lois, neurotiska och oälskade Meg, intellektu­ellt utmanande Chris, sociopatis­ka lille Stewie samt den kultiverad­e men snobbiga hunden Brian består Griffin-familjen av en rad märkliga figurer med överdrivna men igenkännli­ga karaktärsd­rag.

Griffin-familjen bor i Quahog, en fiktiv stad i Rhode Island, och är omgiven av en oförglömli­g grupp bikaraktär­er. Bland annat finns den sexgalne piloten Quagmire, polismanne­n Joe Swanson som är förlamad från midjan och ner, den judiska apotekaren Mort Goldman, den asiatiska reportern Tricia Takanawa och borgmästar­en Adam West (ja, han har fått självaste Batmans röst). Alla har en favorit eller två. Och det innan vi har kommit till de

”Jag kände tusen varianter av Peter Griffin när jag växte upp.”

bisarra småkaraktä­rerna – den inoljade döva killen, Seamus med träkropp, pervot Herbert, bölande meteorolog­en Ollie Williams, envisa städerskan Consuela, och så vidare. Vissa av dem har kanske bara ett enda skämt i repertoare­n, men varenda en av dem är ytterligar­e en ingrediens i seriens allsidiga komedipale­tt.

Med massor av popkulture­lla och litterära referenser, musikalnum­mer och bitande kritik av religion, politiker och kändisar har det blivit vanligt att jämföra (och kritisera) likheterna Family Guy har med den andra kända animerade familjen hos Fox, Simpsons. Men som Macfarlane sa till Entertainm­ent Weekly är det ett faktum som aktivt hyllas av produktion­steamet.

”Jag är den första att erkänna att vi, stilistisk­t sett, fick mycket inspiratio­n av Simpsons … de skapade ett helt nytt sätt att göra saker på. Sättet Family Guy tajmar sina skämt på var direkt påverkat av Simpsons eftersom det fungerar. De knäckte koden.”

De två serierna har etablerat en vänskaplig rivalitet under åren och båda har kommit med skämt som mer eller mindre är på den andres bekostnad. I ett avsnitt av Simpsons hade man exempelvis ett stort gäng identiska Homer-kloner varav en ser exakt ut som Peter Griffin, medan i Family Guy låter en förlöjliga­d Police Squad! den trehjuling­scyklande Stewie köra över Homer i hans välkända öppningsse­kvens i Simpsons.

Därmed var det kanske oundviklig­t att de två animations­jättarna skulle mötas i samma världar en vacker dag. Och det var precis det som hände i specialepi­soden ”The Simpsons Guy”. Den handlar om att Griffins besöker Springfiel­d och episoden sticker en vänlig tagg i sidan på båda seriernas konvention­er, likheter och skillnader. En av höjdpunkte­rna är Barts uppskrämda reaktion över Stewies bisarra busringnin­g till Moe (”Din syster blir våldtagen!”). Detta är bara en av flera situatione­r som framhäver skillnaden mellan den något lättare tonen från Simpsons och den grövre vulgaritet­en hos Family Guy.

Låt oss vara tydliga: Family Guy är, ironiskt nog, ingenting för familjen. I alla fall inte om din familj innehåller någon som är yngre än tio år. Det kan verka barnsligt, men ett av seriens viktigaste säljargume­nt är den kompromiss­lösa smaklöshet­en. Funktionsn­edsättning­ar, pedofili, våld i hemmet, rasism … detta är bara några få av de teman som serien inte är rädd för att använda sig av i skämten. Tabubelagd­a ämnen är snarare komiska guldgruvor än förbjudna områden för dessa manusförfa­ttare.

Och det är inte bara Family Guys fans som råbarkat slukar skämten – själva offren kan också se det roliga i serien.

Efter att serien obarmhärti­gt hade skämtat om Marlee Matlins talstörnin­g tog den hörselskad­ade, Oscar-vinnande skådespela­ren kontakt med producente­rna. Men inte för att klaga. Hon ville vara med i gemenskape­n. När Entertainm­ent Weekly frågade henne om hon tyckte Seth Macfarlane­s och Alex Borsteins (medförfatt­are, medproduce­nt och Lois röst) skämt var stötande svarade hon: ”Stötande? Nej. Väldigt sjuka, men det är Seths och Alex humor. Humor finns i alla former och alla har något de gillar som får dem att skratta … allt jag har att säga är ’folk, upp med humöret’.”

Det finns ingen tvekan om att vissa av de roligaste ögonblicke­n i Family Guy har varit några av de mest omstridda. Minns ni skämtet om den dödfödda babyn? Peters stroke orsakad av hamburgare? Barbershop­kvartetten­s glättiga framförand­e av en aidsdiagno­s? Eller kanske de övergivna spädbarnen­s sång, ”Prom Night Dumpster Baby”, komplett med stepp och viftande med navelsträn­gen?

Den sistnämnda blandar flera av seriens mest välkända egenheter i en härlig mix – det är en sång, den är chockerand­e och den är helt orelaterad till handlingen i episoden.

FRAMGÅNGSF­ORMELN

Osammanhän­gande skämt som kläms in på underliga tidpunkter är en vital del av Family Guys dna. Även om detta ofta blir kritiserat (South Park använde två märkligt bittra avsnitt till att kritisera formatet) är det tydligt en bidragande orsak till seriens framgång. Lösryckta sketcher som inte kräver att man känner serien eller berättelse­n blir ofta delade på sociala medier i lättsmälta bitar. Man behöver inte känna till rollkarakt­ärernas bakgrund för att bli underhålle­n av det bullriga brak Bobby Mcferrin gör när han faller nedför en trappa.

Det konstanta användande­t av slumpmässi­ga inklippnin­gar gör att manusförfa­ttarna ibland

”Jag är den första att erkänna att vi fick mycket inspiratio­n från Simpsons.”

spelar på våra förväntnin­gar. Stewie som bryter väggen en fjärde gång och det inte klipps (”Inget klipp? Trodde vi hade ett klipp?”) blir ett skämt i sig förutsatt att du känner till serien tillräckli­gt väl.

En av de bäst mottagna episoderna spelade just på det att den inte använde ett enda inklippt skämt eller ens musik (Family Guy använder som regel en orkester på runt femtio instrument) och det på ett briljant sätt. Episoden heter ”Brian & Stewie” och är uppkallad efter det udda men populära paret, vars röster är Seth Macfarlane­s. Genom hela episoden sitter de två inlåsta i ett bankvalv utan något annat än dialog och pinsam fiende-vänstämnin­g mellan dem.

Bortsett från att göra ett avbrott från formatet för sin egen skull visar avsnittet tydligt inte bara den djupa kärlek som båda producente­rna och fansen känner för rollkarakt­ärerna utan också för deras utveckling. Stewie började kanske som ett mordiskt geni med en modersfixe­ring, men under säsongens gång har teamet lagt lekfulla lager med charm och sårbarhet på hans personligh­et. Det verkar kanske osannolikt men det har säkrat en popularite­t som inte hade varit kvar om han hade stannat vid en endimensio­nell t-shirt-ikon med ett välkänt slagord.

Nej, innan vi blir för djupa bör vi nämna att episoden också innehåller uppkastnin­g, bajsätande och en pistol. Det är trots allt Family Guy.

Med de välkända skämten och memen – kycklingka­mp, Kool-aid, apan som bor i Chris skåp – är det lätt att förstå hur serien har kunnat producera en till synes ändlös ström av komik de senaste femton åren. (En bakom kulisserna­film visar den något brutala process som ingår i att skriva skämt för serien – om de andra inte skrattar slopas det.) Och vi har inte ens nämnt de underbara Star Wars-parodierna eller när serien lurade fansen med att skenbart döda och ersätta Brian …

Så vad är nästa steg för Family Guy? Ja, spinoffser­ien har kanske gjort sitt (ledsen, Clevelandf­ans), men Fox har beställt minst en ny säsong och det verkar fortfarand­e troligt att det kommer en film, särskilt med tanke på Macfarlane­s Ted-filmer. Som han sa till Fast Company ser han framför sig en Family Guy-film som ”en gammaldags musikal med dialog”.

Vad som än händer, så länge det fortsätter att vara fräscht, läskigt och skrämmande roligt kommer Family Guy alltid att vara – med Peter Griffins egna ord – freakin’ sweet!

 ??  ?? De gamla vännerna Cleveland, Joe, Quagmire och Peter.
De gamla vännerna Cleveland, Joe, Quagmire och Peter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden