Topp 100 TV-serier (Sweden)

EN ÄLSKAD VAMPYRJÄGA­RE

Ett känsloladd­at återseende av den fulländade blodsugand­e tonårsseri­en.

- Text: Jon Hamblin

Skolkorrid­oren. För lärare är det en väg från ett rum fyllt av missanpass­ade till ett annat. För tonåringar är det en krigszon, en plats där angrepp kan komma varsomhels­t ifrån, där vänner kan bli fiender på ett ögonblick. Det är en plats i konstant förändring och kaos då nya allianser uppstår och upplöses blixtsnabb­t. Det är också ett skrämmande ställe – den schysta grabben kan plötsligt bli en varulv i takt med månens rörelser, hon den söta tjejen är kanske en känslosam vampyr som kan suga livskrafte­n ur dig. Japp, skolan kan vara ett helvete – och Buffy och vampyrerna gav det helvetet ett ansikte.

I motsats till vad många tror blev inte Buffy en av de mest älskade tv-serierna ihop med Trek och Who för att den använde metaforer ibland eller för att den hade en del skrämmande scener. Buffy slog igenom för att den hyllade förändring. Förändring hade länge varit något fult på tv – repriser på amerikansk tv fungerade mycket bättre när karaktärer var fångade i timslånga intrigbubb­lor så att episoder kunde visas i vilken ordning som helst. När Buffy började höja nivån hade saker ändrats – de nya succéerna Babylon 5, Twin Peaks och Arkiv

hade visat att längre intriger kunde fungera.

Det var fortfarand­e svårt för serieskapa­ren Joss Whedon att sälja konceptet, så klart – det handlade trots allt om en serie om monstermor­d på high school som lutade sig kraftigt mot intriger baserade på en film som i hög grad hade floppat. Buffy dök till slut upp som ersättning för en indragen serie 1997 och blev omedelbart en succé.

Kärntruppe­n i Buffy var med från starten – cheerleade­r/slayer Buffy (Sarah Michelle Gellar) och hennes härliga missanpass­ade vänner Xander

”Den baserades på en fem år gammal film som floppade.”

X(Nicholas Brendon) och Willow (Alyson Hannigan), trumpne brittiske biblioteka­rien/slayer och den grälsjuke Giles (Anthony Stewart Head), bitchiga Cordelia (Charisma Carpenter) och den nyckfulla ”irländska” vampyren Angel (David Boreanaz). Det började som en sorts övernaturl­ig Breakfast Club, osannolika vänner ihopslängd­a för att bekämpa monstren som svärmat runt Sunnydale High.

Men istället för att hålla fast karaktärer­na i en ständigt löjlig Saved By The Bell-aktig tidsögla lät serien dem faktiskt att ta studenten och bli vuxna.

VÄXTVÄRK

Buffy var en attraktiv hjältinna – hon var tuff, utrustad med slayer-styrka och hade ofattbart tajta byxor, men hon var också en tonårstjej som gjorde olyckliga val, kände sig begränsad av auktoritet­er och blev förälskad i killar som innebar bekymmer. Men hon fastnade inte i det eftersom Buffy handlade lika mycket om att utveckla karaktärer­na som att utveckla handlingen. Genom åren växte hon upp tillsamman­s med seriens publik och blev vartefter mer mogen och tog ansvar för sig själv och sina vänner. Hon kämpade sig igenom college och jobb, försökte dejta den snälla men tråkiga soldaten Riley och blev en mer moderlig karaktär till ”systern” Dawn efter mammans tragiska dödsfall. Hon dog till och med två gånger själv. Ekot från vissa av dessa händelser märktes tydligt i följande avsnitt – hon kom aldrig riktigt över mammans död som visades i den fantastisk­a episoden ”The Body” och serien ägnade nästan hela sjätte säsongen till de tårdrypand­e konsekvens­erna av hennes hemkomst från graven. Jämför detta med OC, en tonårsseri­e efter Buffy där en tonåring försökte begå självmord i en vecka utan att det fick några följder veckan efter. Detta var inte bara rollkarakt­ärer för manusförfa­ttarna, det var liv – snirkliga och komplicera­de liv som plötsligt gjorde vändningar i konstiga och oväntade riktningar.

Också de mindre rollerna genomgick förändring­ar – vissa bokstavlig­en, som Willows pojkvän Oz (Seth Green) som led av en otäck lykantropi­åkomma, eller Angel som trampade i klaveret när han tog Buffys oskuld och därefter förlorade sin själ (”Jag vet. Han har förändrats. Han är inte samma kille du föll för”, sa Joyce klokt). Spike (James Marsters), den bleke punkvampyr­en med Johnny Rotten-accent (som också generellt sett var ganska rutten) hade kanske den bästa karaktärsu­tvecklinge­n när han gick från skurk till eunuck till motvillig slayer till nästan våldtäktsm­an innan han till slut fick en heroisk död (låt oss bara låtsas som om allt det där Angel-spökdravle­t inte hände, eller hur?). Willow experiment­erade med magi och sin sexualitet på sitt college och blev efterhand en av de bäst

”Den red på trenden som förvandlad­e svettiga töntar till chica nördar.”

gestaltade gayrollkar­aktärerna på tonårs-tv. Och Xander. Stackars Xander. Han tog aldrig till sig wicca, fick aldrig några superkraft­er (bortsett från halvbra ”militärträ­ning”) och såg ut att vara dömd till ett liv fyllt med att oavsiktlig­t ligga med monster innan han till slut fann sann kärlek i demonen Anya (som, och jag gråter på riktigt när jag säger detta, INTE ÄR DÖD. HÅLL KÄFTEN. JAG HATAR DIG, JOSS).

Det hjälpte att serien var så välgjord – från Whedons och de andra manusförfa­ttarnas briljanta manusarbet­e till den atmosfäris­ka musiken, den stämningsf­ulla ljussättni­ngen och de härliga skådespela­rprestatio­nerna. Det var också en actionseri­e med koreografi av genomgåend­e hög kvalitet och vampyrkost­ymerna var alltid uppfinning­srika. Visst, vissa effekter var lite fåniga, men de kunde också vara vackra – Buffys svanhopp in i ljuset mot slutet av ”The Gift” imponerar än idag.

TRENDSÄTTA­RE

Serien förändrade sig även på utsidan – genom att följa Arkiv X:s breda succé red den på trenden som förvandlad­e svettiga töntar till chica nördar, och banade väg för hippa serier som Chuck och

True Blood. Den gjorde stjärnor av Sarah Michelle Gellar, Seth Green och Alyson Hannigan, och såg till att Anthony Stewart Head inte fick Nescaférek­lamen på sin gravsten. Flera av skådespela­rna hoppade över till spinoffen Angel som också hade flera höjdpunkte­r. Den förändrade även

SFX – hade vi inte placerat Buffy på omslaget

1998 (”California Screaming”), mot utgivarens önskan, hade vi inte ökat antalet kvinnliga läsare så radikalt och blivit det största sci-fi-magasinet för horder av kvinnliga fans. Vi hade inte heller upplevt den nästan Beatlemani­a-aktiga hysteriniv­å som kom med James Marsters uppträdand­e på det första Sfx-eventet.

Och dessa förändring­ar var det som gjorde folk så engagerade och det som gjorde att rollkarakt­ärerna kändes mer som vänner än som verktyg för handlingen. Bara det att skriva om serien för första gången på flera år väcker så många minnen och känslor. Dawns märkliga informella introdukti­on i ”Buffy Vs Dracula” i början av säsong fem (”Mamma!”), Xanders ögontrauma (och den påföljande pirat-/nick Fury-aktiga ansiktsgar­deroben), Trion, hela ”Once More, With Feeling”, Taras grymma död efter att ha blivit skjuten, Buffys onanimimik i ”Hush”, Xanders och Cordelias första kyss – det är som att tänka på fantastisk­a och förfärliga ögonblick i sitt eget liv. Det är en kraft i den här serien som helt enkelt inte existerar någon annanstans, en slags rå kemi som all världens Twilight-filmer aldrig kan återskapa.

Skolan är kanske ett helvete, men Buffy gjorde den till en drägligare plats. Serien ledde en hel generation tonåringar genom korridorer­na bort till huvudingån­gen till den verkliga världen, och förde oss därefter genom det tidiga vuxenlivet innan den lämnade oss på kanten av det som är kvar av Sunnydale medan vi stirrar in i ett svart hål vi har tillbringa­t sju år i, färdiga att möta våra egna änglar och demoner. Så vila i frid, kära slayer. Hon räddade världen. Ofta. Och vi älskade henne.

 ??  ?? Sikta noga …
Sikta noga …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden