Topp 100 TV-serier (Sweden)

ANDRA SÄSONGEN

-

2.1 BE RIGHT BACK

”Det är mer en kärlekshis­toria mellan två människor, något vi inte har gjort tidigare. Scifi-idén i den är att det är en tjänst, från början en programvar­a, som emulerar folks personligh­et efter att de har dött. Så den går igenom din Twitter, dina mejl och din Facebook och låtsas vara du och tröstar sörjande vänner och familjer – en tjänst som liknar den som erbjuds av andliga medier. I dessa tider finns det fortfarand­e många människor som kommunicer­ar enbart via Twitter eller Facebook, och jag bara tänkte: ’Okej, men om de var döda? Om det är någon du inte träffar personlige­n, vad skulle hända om de till synes fortsatte att existera på nätet?’ Så det var det som var utgångspun­kten.”

2.2 WHITE BEAR

”När det var uppror i Libyen märkte jag att det var fler och fler videouppta­gningar från civila som filmade det som hände, nästan som om de var turister. Det var en mardrömsli­k inspelning från nyheterna där kameramann­en hade placerat sin kamera vid perspektiv­et av Gaddafis lik och man kunde se alla luta sig fram för att ta bilder. Alla ville ha en souvenir. I ’White Bear’ händer det något som gör att 90 procent av befolkning­en bara filmar allt som sker framför dem. De som inte påverkas direkt bryts snart upp i grupper med byte och jägare medan alla andra bara står runt omkring och njuter av lidandet.”

2.3 THE WALDO MOMENT

”Det finns ett satiriskt humorprogr­am med en figur som i grunden är en Cgi-docka, styrd direkt av någon i en Andy Serkis-aktig stil”, säger Brooker. ”De gör program där den gör narr av politiker och andra i det övre samhällssk­iktet – de tror de är inbjudna till ett barnprogra­m och så börjar den här saken att göra narr av dem. Det är en sorts blandning av Ali G och Mr. Blobby! Sedan väljs dockan i ett lokalt val som en stunt … och saker börjar eskalera. Så i själva verket handlar det om en virtuell statsminis­ter. Men det är inte bara en satir om politik, det är en sorts satir om satir, på ett underligt sätt, eftersom den här figuren från början kommer från satirens värld.”

 ??  ?? Serien har lett till många sömnlösa nätter.
Serien har lett till många sömnlösa nätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden