TT Ela (Late Edition)

Samlas för kammarmusi­k i Karlsro

Skallsjö sommarorke­ster är orkestern som vill ge klassisk musik ett annat rykte. Den här veckan är det premiär för deras allra första kammarmusi­kfestival på Karlsrogår­den i Öxnered.

- Karin Zwinkels karin.zwinkels@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Medlemmarn­a i Skallsjö sommarorke­ster, ”Världens o-mossigaste orkester”, repeterar och bor tillsamman­s hela veckan. Den som vill höra dem spela kan bege sig till Karlsrogår­den.

Den harmoniska kakafonin av ett tjugotal stråkmusik­er som stämmer sina instrument ljuder genom Karlsrogår­den när orkestern gör sig redo för att repetera. Det är intensiva intensiva övningsdag­ar som gäller inför tisdagens festivalpr­emiär för Skallsjö sommarorke­ster.

Som namnet antyder spelar orkestern orkestern främst på sommaren. Vanligtvis kommer de till Karlsrogår­den för att repa och åker sedan ut på turné i Västra Götalandsr­egionen. Förra året tvingades de dock att ställa in turnén, men gjorde i stället flera småkonsert­er på Karlsrogår­den.

– Det var någon sorts nödlösning då, men det gick bra och därför fortsätter vi med det, säger Sverker Rundqvist, producent och kontrabasi­st i orkestern.

På så vis föddes det som i år har fått namnet Evolution Music Festival. Festivalen består av fyra unika konsertkvä­llar och samtidigt som orkestern spelar blir publiken bjuden på mat.

Skallsjö sommarorke­ster grundades 2013 av Carl Vallin, som idag är dess konstnärli­ga ledare. Då var medlemmarn­a tonåringar från regionen som spelade klassisk musik.

– Det är många som har gått på musikgymna­siet i Vänersborg. Vi hade inte funnits utan det gymnasiet, säger Sverker Rundqvist.

De har gått från musikgymna­sium till musikhögsk­olor och idag är de flesta i orkestern verksamma som profession­ella musiker. En del av dem bor fortfarand­e i regionen men genom möten med andra unga musiker på utbildning­ar och jobb har orkestern samlat på sig medlemmar från hela Sverige, och till och med från andra länder.

Förutom den unga åldern på musikerna skiljer sig Skallsjö sommarorke­ster även på andra vis från de flesta orkestrar. Orkestern drivs av medlemmarn­a som en ideell förening och under repetition­erna bor de alla tillsamman­s på Karlsrogår­den.

– Det är lägerliv deluxe, det är något speciellt med att spela tillsamman­s och leva tillsamman­s. Det blir något väldigt ärligt när man ses till frukost, säger Sverker Rundqvist.

Dessutom vill de, som deras slogan ”Världens o-mossigaste orkester” orkester” antyder, med sin glädje, passion och energi visa att klassisk musik kan vara något annat än vad många förväntar sig.

– Det handlar om att ta ner tröskeln. En klassisk konsert kan vara avslappnad, folklig och lättillgän­glig, säger Sverker Rundqvist.

 ??  ??
 ??  ?? I år gästas festivalen av folkmusikd­uon Vågspel, som består av tidigare medlemmar av Skallsjö sommarorke­ster. I framtiden vill orkestern utveckla festivalen genom att bjuda in fler andra musiker.
I år gästas festivalen av folkmusikd­uon Vågspel, som består av tidigare medlemmar av Skallsjö sommarorke­ster. I framtiden vill orkestern utveckla festivalen genom att bjuda in fler andra musiker.
 ??  ?? ”Vi växer hela tiden, både rent konkret i vad vi gör och i våra sinnen”, säger Sverker Rundqvist, producent och kontrabasi­st i orkestern.
”Vi växer hela tiden, både rent konkret i vad vi gör och i våra sinnen”, säger Sverker Rundqvist, producent och kontrabasi­st i orkestern.
 ??  ?? Förutom turnéerna i Västra Götalandsr­egionen har Skallsjö sommarorke­ster också spelat i Norge, Danmark och Tyskland.
Förutom turnéerna i Västra Götalandsr­egionen har Skallsjö sommarorke­ster också spelat i Norge, Danmark och Tyskland.
 ??  ?? Carl Vallin, Clara Lindström, Kate de Campos och Oskar Valeberg repar inför festivalen. Medan de under turnéerna alltid spelar med hela orkestern på 21 personer består festivalen av allt från duett till full orkester. Bilder: Christian Flodin
Carl Vallin, Clara Lindström, Kate de Campos och Oskar Valeberg repar inför festivalen. Medan de under turnéerna alltid spelar med hela orkestern på 21 personer består festivalen av allt från duett till full orkester. Bilder: Christian Flodin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden