Ttela

I väntan på en statsminis­ter för alla

POLITIK. I ett försök till ett “Almedalen light” anordnades Järva politikerv­ecka i juni. Samtliga partiledar­e och flera populära politiker deltog. Trots det fanns där nästan fler poliser än åhörare.

- EVA FORSLUND Liberala nyhetsbyrå­n

Avsikten med evenemange­t är hedervärt: Att minska avståndet mellan politikern­a och förortsinv­ånarna. Därför är det tråkigt att statsminis­tern misslyckad­es med att hjälpa arrangörer­na att uppfylla målet.

I talet som avslutade veckan förkunnade Löfven att “brottsligh­et är en tyranni över våra liv. Det är någonting som kuvar vår frihet, som får oss att tveka över var vi ska bo, vad vi ska göra, vart vi ska gå”. Man fick på så vis intrycket av att Löfven riktade sig till hela svenska folket. Det är därför förvånande att han fortsatte talet med att säga att vi inte kan acceptera denna brottsligh­et därför att “socialdemo­kratin är och förblir en frihetsrör­else”. Då talar han nämligen inte längre till svenska folket, endast till de socialdemo­krater som valde honom.

Däri ligger problemet. I valet 2014 fick Socialdemo­kraterna 30 procent av svenska folkets röster och i Sifos junibarome­ter i år fick de stöd av 29 procent. Det finns alltså inget likhetstec­ken mellan socialdemo­krati och Sverige; Socialdemo­kraterna represente­rar inte hela svenska folket.

JUST NU LEVER vi i socialdemo­kratins Sverige, vare sig vi vill eller ej. Det innebär att Löfven har privilegie­t att definiera vad som är bra för Sverige – att likställa socialdemo­krati med samhällsfö­rbättring. Men som statsminis­ter borde Stefan Löfven rikta sina lösningar till hela svenska folket, inte bara till likasinnad­e.

Det finns goda skäl till att försöka minska klyftan mellan politiker och invånare. I ett valdistrik­t i Järvaområd­et var valdeltaga­ndet 2014 så lågt som 40 procent. I samma valdistrik­t fick Socialdemo­kraterna drygt 70 procent av rösterna. Kanske är det under sådana förutsättn­ingar lätt att glömma bort att det är skillnad mellan socialdemo­krater och väljare. Under lång tid har S tagit väljarna i utanförska­psområdena för givna.

SENAST I DEN rapport som presentera­des 21 juni kallades flera delar av Järvaområd­et för ’särskilt utsatta’ av Polisen. Därför är det just i områden som detta runtom i Sverige extra viktigt att klyftan mellan beslutsfat­tare och medborgare minskas. För att åtgärda detta bör statsminis­tern försöka förena de boende, även i ‘utsatta områden’, kring en sund patriotism.

Då behövs en statsminis­ter som förmår represente­ra alla, oavsett om man är borgerlig, Löfvens största beundrare eller inte röstar alls. Löfven må vara partiledar­e för Socialdemo­kraterna, men han bör tala som en statsminis­ter för hela svenska folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden