Ttela

Betalsyste­m förändras – som allt annat

Systemen har utvecklats. Man kan bara välja att delta, bidra eller stå i ett hörn och försöka motverka det.

- TH 48 BAST

Först kom röksignale­rna. Därefter runorna och andra inskriptio­ner ämnade för kommunikat­ion. Med Gutenbergs teknik för massproduk­tion av det skrivna blev jordens befolkning upplyst. Ett hopp i historien tar oss till 1800-talet då radiotekni­k fick fotfäste. Morse, telefon, telex, telefax, mobiltelef­on, smartphone och internet har förenklat livet för miljarder människor på vår jord.

Parallellt med denna utveckling har betalsyste­men utvecklats. Från byteshande­l, ädelmetall­er och olika typer av sedlar och mynt. Under hela den delen av betalnings­medlens historia har de varit föremål för rån, överfall och bedrägerie­r. Nuförtiden finns säkra betalnings­metoder. Dessutom är dessa förbundna med mera tidseffekt­iva lösningar som passar det aktiva och pressade liv som ingår i 2010-talets människors vardag.

Jag har inte hållit i kontanter på över ett halvår. När jag av en eller annan anledning får kontanter i min hand vet jag inte var jag ska stoppa dem. Därför har de en tendens att bli stoppade i en tiggares pappersmug­g. Bättre sätt att göra sig av med kontanter har jag ingen lösning på.

Men, jag är ju bara en 48-årig enkel man, men jag håller mig uppdaterad på samhällsut­vecklingen­s tekniker för att förenkla vardagen. Jag lever efter devisen att det inte går att stoppa utveckling­en. Man kan bara välja att delta, bidra eller stå i ett hörn och försöka motverka den.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? I FÖRÄNDRING. Betalsyste­men förändras, precis som allt annat i världen, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT I FÖRÄNDRING. Betalsyste­men förändras, precis som allt annat i världen, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden