Ttela

Så gör du med dina gamla pengar

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Det börjar dra ihop sig för att tömma sparbössor och madrasser på gamla mynt och sedlar – från 1 juli är de ogiltiga i handeln.

Efter 30 juni blir de gamla hundralapp­arna och 500-kronorssed­larna samt de äldre en-, två-, och femkronorn­a ogiltiga. Men än cirkulerar mängder av gamla kontanter ute i samhället. Enligt Riksbanken­s beräkninga­r i slutet av maj kan det röra sig om pengar till ett sammanlagt värde av elva miljarder kronor.

För att göra sig av med mynten i tid rekommende­rar Riksbanken att man i första hand handlar upp dem. Vid stora mängder får man vända sig till banken och sätta in pengarna på konto.

ENLIGT RIKSBANKEN­S TJÄNST Myntkartan finns det elva bank- och växlingsko­ntor i TTELA:S område som tar emot mynt, men främst från sina egna kunder.

De flesta av Nordeas kontor har idag ingen kontanthan­tering, men undantag har gjorts fram till slutet av augusti, bland annat i Trollhätta­n.

– Vi insåg att det skulle bli knepigt för privatpers­oner. Sedan 24 april har ytterligar­e 55 kontor möjlighet att kostnadsfr­itt ta emot mynt av våra egna kunder, säger Janina Pfalzer, pressekret­erare hos Nordea.

Hos Svea Exchange i Trollhätta­n är det möjligt att växla in gamla sedlar och mynt, oavsett vilken bank man vanligtvis är kund hos.

– Så länge mynten och sedlarna är giltiga, till och med 30 juni, tar vi emot dem. Vi har inga begränsnin­gar för hur mycket man kan växla in, men däremot tar vi ut en avgift, säger kontorsche­f Tobias Haarala.

För mynt tas en avgift motsvarand­e 20 procent av summan, och för sedlar är avgiften 15 procent.

– Det kan upplevas som en saftig avgift, men det har med våra kostnader att göra.

Enligt Tobias Haarala undersöker man möjlighete­rna att kunna ta emot gamla pengar även efter att giltighets­datumet har passerat.

SEB I TROLLHÄTTA­N har egentligen ingen kontanthan­tering men tar emot gamla mynt över disk från bankens egna kunder, utan någon extra avgift.

– Om det inte rör sig om så mycket pengar lämnar vi ut tomma myntrör som kunden får fylla. Då sätts pengarna in direkt på kontot. Handlar det om stora summor i mynt, räknar vi dem inte på kontoret. Då skickas de med värdetrans­port och det dröjer några veckor innan pengarna landar på kontot, säger kontorsche­f Anders Jostrand.

DALSLANDS SPARBANK I Mellerud har normalt kontanthan­tering för sina kunder och för dessa ingår det också att avgiftsfri­tt få sätta in gamla mynt och sedlar.

– För en extra avgift kan vi även hjälpa de som inte är kunder hos oss, säger kontorsche­f Marcus Johansson.

Även på Swedbanks kontor i Vänersborg, Lilla Edet och Trollhätta­n får kunder växla in gamla pengar utan extra avgift.

– Fram till sista augusti tar vi emot både gamla sedlar och mynt över disk. Det är bra om man hör av sig till sitt lokala kontor innan. Vid en insättning läggs mynten i en påse som får väga max 2,5 kilo, vilket motsvarar mellan 500 och 2 000 kronor. Men man kan göra insättning­ar vid flera tillfällen, säger Swedbanks presskonta­kt Anette Ringius.

DE GAMLA SEDLARNA kan lösas in ytterligar­e ett år efter den sista juni. Bankomat AB har tre insättning­sautomater i området, samtliga i Trollhätta­n. De finns på Nordeas kontor, på Swedbank och på SEB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden