Ttela

Myntbyte – kostsamt för butiker

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

I samband med den stora mängden gamla mynt som ska lösas in har många butiker infört en gräns för myntbetaln­ing.

De gamla mynten är giltiga som betalnings­medel i drygt en vecka till. Men alltför stora summor kan göra det besvärligt – och kostsamt – för handlarna.

– Det är många som vill bli av med sina gamla pengar nu. Vi försöker se till att inga kunder ska få gamla mynt eller sedlar tillbaka i växel, därför tömmer vi vårt kassasyste­m flera gånger om dagen. Men för handeln innebär det ganska stora kostnader, säger Berit Steffensen, butikschef på Coop Konsum Strömslund i Trollhätta­n.

Branschorg­anisatione­n Svensk Handels uppskattni­ng är att handelns kostnader för sedel- och myntbytet ligger på omkring en miljard kronor.

DET RÖR SIG bland annat om ökade kostnader i form av fler värdetrans­porter och kontanthan­teringssys­tem som behöver bytas ut.

Sedan i höstas har organisati­onen rått sina medlemmar att, vid behov, begränsa antalet mynt som får användas vid betalning i butik till 25 stycken per köptillfäl­le. Förutom de ökade hanterings­kostnadern­a handlar det också om att undvika köbildning, tekniska problem och att måna om personalen­s arbetsmilj­ö.

PÅ ICA KVANTUM i Vänersborg upplever man att kunderna under hela det senaste året har varit angelägna om att göra sig av med sina mynt. Butiken har följt rådet och infört en gräns på max 25 mynt per köp.

– Vi är inte jättepetig­a men vi har satt den gränsen. Det är omöjligt för oss att hantera för stora mängder på en gång, säger kassaledar­e Gun Engsryd.

På Coop Forum i Trollhätta­n finns däremot inga begränsnin­gar gällande myntmängd.

– Vi växlar inte, men man får betala med det man har även om det skulle vara 500 kronor i enkronor. Vi tömmer kassorna på gamla mynt varje dag men vi får skicka iväg max 17 kilo mynt åt gången, säger Anette Johansson, controller.

”Vi försöker se till att inga kunder ska få gamla mynt eller sedlar tillbaka i växel, därför tömmer vi vårt kassasyste­m flera gånger om dagen”

BERIT STEFFENSEN butikschef

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? KONTANTER. Gamla mynt och sedlar är giltiga som betalnings­medel fram till och med 30 juni. Men stora summor blir besvärligt och kostsamt för handlarna. Många butiker har infört en gräns för hur många mynt de tar emot.
Bild: JOHANNA LUNDBERG KONTANTER. Gamla mynt och sedlar är giltiga som betalnings­medel fram till och med 30 juni. Men stora summor blir besvärligt och kostsamt för handlarna. Många butiker har infört en gräns för hur många mynt de tar emot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden