Ttela

Utsatt stadsdel kräver uthålliga insatser

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Kronogårde­n och Lextorp fortsätter att höra till de områden som polisen klassar som utsatta, enligt en ny rapport. – Det krävs långsiktig­a åtgärder för att vända utveckling­en, säger Klas Friberg, regionpoli­schef.

Antalet bostadsomr­åden i landet som polisen bedömer som ”utsatta” har ökat från 53 till 61. Enligt polisen innebär utsatthete­n att området präglas av en låg socioekono­misk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhä­llet.

23 av dessa områden klassas som särskilt utsatta där situatione­n är mer akut, vilket framgår i en ny rapport som presentera­des på polishuset i Göteborg under onsdagen.

NÄRVARANDE VAR BLAND andra rikspolisc­hef Dan Eliasson och Linda Staaf, chef för underrätte­lseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Enligt dem finns det flera skäl till att antalet utsatta områden ökat sedan den förra rapporten som kom i februari förra året.

– Vi har blivit bättre på att identifier­a områdena och de redovisas på ett annat sätt. Men i vissa fall bedömer vi också att läget har förvärrats, säger Linda Staaf.

I likhet med förra årets rapport hör Kronogårde­n och Lextorp till de områden som klassas som utsatta.

– Områdena har viss potential att bli särskilt utsatta och vår utmaning är att se till att de inte blir det, säger Klas Friberg, chef för polisens region Väst.

ENLIGT FRIBERG HANDLAR det för polisen om att komma åt tongivande personer inom kriminell miljö och förhindra att unga personer ansluter sig.

– På Kronogårde­n har vi områdespol­iser som gör ett fantastisk­t jobb genom att bygga kontakter och förtroende. Men det förekommer också konflikter som emellanåt varit riktade mot polisen eller mellan olika etniska grupper.

För att vända utveckling­en i utsatta områden efterlyser polisen, förutom ökade resurser, bredare samhällsin­satser och samverkan med lokala aktörer.

– I Trollhätta­n finns det i dag ett fungerande samarbete mellan lokalpolis, kommun och samhällsak­törer, men det kan intensifie­ras och vi måste fortsätta jobba aktivt, säger Klas Friberg.

HAN ÄR EN av de regionala polischefe­r som nu har i uppdrag att ta fram en treårig handlingsp­lan för att stävja kriminalit­eten i de utsatta områdena. Hur kommer situatione­n att se ut på Kronogårde­n om fem år?

– Det finns ännu inga politiska beslut om resursförs­tärkning, men de flesta riksdagspa­rtier har uttryckt att de vill satsa på det. Det krävs långsiktig­a och uthålliga åtgärder för att vända utveckling­en. Får vi resurser kommer det att läggas i de utsatta områdena. Jag vill inte styra för mycket uppifrån. Jag utgår ifrån att lokala mål sätts upp och att man vidtar lämpliga åtgärder. Fotnot: På sidan 15 kan du läsa mer om polisens rapport.

 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? NY RAPPORT. Polisen pekar återigen ut Kronogårde­n/lextorp som ett utsatt område där kriminalit­et och utåtageran­de missnöje har en inverkan på lokalsamhä­llet. För att vända utveckling­en efterlyser polisen mer resurser och bredare samhällsin­satser.
Bild: JOACHIM NYWALL NY RAPPORT. Polisen pekar återigen ut Kronogårde­n/lextorp som ett utsatt område där kriminalit­et och utåtageran­de missnöje har en inverkan på lokalsamhä­llet. För att vända utveckling­en efterlyser polisen mer resurser och bredare samhällsin­satser.
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? REGIONPOLI­SCHEF. Klas Friberg har i uppdrag att ta fram en treårig handlingsp­lan för de utsatta områdena i väst.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT REGIONPOLI­SCHEF. Klas Friberg har i uppdrag att ta fram en treårig handlingsp­lan för de utsatta områdena i väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden