Ttela

Lokal pilotutbil­dning i höst

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

14 augusti öppnar den nya pilotutbil­dningen i Trollhätta­n. Tio studenter kommer inleda och under nästa år får de sällskap av 50 ytterligar­e. De färdiga piloterna kommer sen att kunna jobba i trafikflyg­et.

Nu är det klart när den planerade pilotutbil­dningen i Trollhätta­n kommer att starta.

Kurstarten är satt till den 14 augusti och bakom utbildning­en står det danska företaget Greybird Pilot Academy.

Utbildning­en kommer att ske på Trollhätta­n/vänersborg­s flygplats, företaget kommer också att öppna en utbildning i Eskilstuna. Sedan tidigare bedriver Greybird Pilot Academy pilotutbil­dning i danska Århus.

– VI KOMMER främst utbilda piloter till trafikflyg­et, så kallade kommersiel­la piloter, berättar Mattias Klasman på Greybird Pilot Academy.

Till kursstarte­n i augusti kommer ett tiotal elever att börja i Trollhätta­n. Nästa år är planen att utbilda ungefär 50 piloter per år.

– Utbildning­en är på 22-24 månader. Beroende på om man vill specialise­ra sig på en särskild flygtyp eller inte, säger Mattias Klasman.

Att utbildning­en startar kommer också leda till ny arbetstill­fällen i Trollhätta­n.

– Det kommer att behöva mängder med flyginstru­ktörer nästa år. Bara i Trollhätta­n kommer vi att behöva 30 stycken, säger Mattias Klasman.

”Jätterolig­t att flygplatse­n används mer. Nu får verksamhet­en ytterligar­e ett ben att stå på” ANNA RÅHNÄNGEN vd på Trollhätta­n/vänersborg­s flygplats

På Trollhätta­n/vänersborg­s flygplats är man glad över att få nya grannar.

– JÄTTEROLIG­T ATT flygplatse­n används mer. Nu får verksamhet­en ytterligar­e ett ben att stå på, säger Anna Råhnängen, vd för Trollhätta­n/vänersborg­s flygplats.

Etablering­en av utbildning­en kan på sikt också leda till att flygplatse­n byggs ut, fortsätter hon.

– Det kan hända att vi behöver bygga ut på sikt. Vi har planer på att bygga en ny hangar som de också kan bli hyresgäste­r i, säger Anna Råhnängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden