Ttela

Ovanlig hällristni­ng hittad i Bohuslän

- ANNA SILFVERSTO­LPE 0522-99000 anna.silfversto­lpe@bohuslanin­gen.se

En ovanlig ristning har hittats på Hamnholmar­na utanför Hamburgsun­d. Arkeologer­na tror att ristningen är en dansk adelssköld gjord på 1400-talet.

I onsdags hittade Bohusläns museum en maritim ristning på Hamnholmar­na utanför Hamburgsun­d. En maritim ristning är avbildning­ar som är inhuggna eller ristade på berghällar vid naturhamna­r. Det har tidigare hittats många maritima ristningar längst med Bohuskuste­n, som oftast gjorts av sjöfarare under 1500- och 1600-talen. Ristningen som hittats nu är dock mer sällsynt, och man har bara hittat ett fåtal i Bohuslän.

– Det är en adelssköld vi har hittat. Vi tror att det är den danska adeln som ristat in den under slutet på 1400-talet. Det är ovanligt att man hittar den här typen av ristade adelssköld­ar, som hör till de äldsta kända maritima ristningar­na i Norden, säger Linnea Nordell som är arkeolog på Bohusläns museum.

SKÖLDEN FINNS PÅ en häll med totalt sju adelssköld­ar. Hällen var tidigare täckt av lav. För att bli av arkeolog med laven och kunna se vad som fanns där under fick Bohusläns museum tillstånd att täcka över hällen över vintern så att laven försvann. I onsdags var det alltså dags att ta bort presenning­en för att se vad som gömde sig under den.

– När vi sedan tog bort presenning­en så dök den upp. Vi är så himla glada, det känns så häftigt att ha fått vara med om det här. Det är ju extra kul att vi hittade en så speciell ristning, säger Linnea Nordell.

SKÖLDEN VAR DOCK inte helt enkel att tyda.

– Den är grovt huggen och det ser ut som att någon haft bråttom när den blev gjord, säger Linnea Nordell.

Eftersom ristningen var såpass grovt huggen så är det extra svårt att veta exakt när, eller av vem, den är gjord. Att den är från en dansk adel är i nuläget en teori.

Vid skölden finns en symbol som liknar en hjälm, och längre bort på hällen finns en textrad, ingetdera har man än så länge kunnat tyda, men förhoppnin­gsvis kommer man snart att få mer svar om ristningar­nas upphovsmän.

– Länsstyrel­sen har varit här och skannat sköldhälle­n nu, och vi kommer snart få skölden som en 3D-modell. Förhoppnin­gsvis kommer vi då att kunna få fram fler detaljer i den. Jag är så nyfiken på vad det står i textraden.

LINNEA ÄR SÄKER på att man har hittat de ristningar som finns att hitta på sköldhälle­n, men däremot

”Det känns så häftigt att ha fått vara med om det här”

LINNEA NORDELL

är hon övertygad om att man kommer hitta fler ristningar på Hamnholmar­na.

– Jag tror att vi bara hittat en bråkdel av alla som finns, säger hon.

 ?? Bild: BOHUSLÄNS MUSEUM ?? DANSK ADEL. Bohusläns museum tror att skölden härstammar från dansk adel från sent 1400-tal.
Bild: BOHUSLÄNS MUSEUM DANSK ADEL. Bohusläns museum tror att skölden härstammar från dansk adel från sent 1400-tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden